Allah batıl yaratmadıysa, batıl nasıl zail olur?

Tarih: 04.09.2014 - 08:40 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İsra Suresi 81. ayette: “…ve zehekal bâtıl... (Hak geldi batıl zail oldu)” ve Al-İmran suresi 191. Ayette: “Rabbenâ mâ halakte hâzâ bâtılâ”. (Rabbimiz! Sen bunları batıl yaratmadın).

- Buradaki iki ayette geçen “batıl” nüansını nasıl anlamalıyız? Birinde “batıl zail oldu” diğerinde “batıl yaratmadın”. Bu farkı nasıl anlamalıyız? Batıl yaratmadın ve batıl zail oldu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- İsra suresinin 81. ayetinde yer alan “Hak geldi batıl zail oldu.” mealindeki ifadesinde, "batılın hükmü kalmadı" demektir. Yoksa kıyamete kadar hak ile batıl mücadelesi devam edecektir.

Güneş geldiğinde karanlık zail olduğu gibi, Kur’an güneşinin hakikat ışığı geldiği zaman da küfrün karanlığı zail olur.  

- Âl-i İmran suresinin 191. ayetindeki “Ey Rabimiz! Sen bunları (gökleri, yeri / kâinatı) batıl olarak yaratmadın.” mealindeki ifadede yer alan “batıl”dan maksat, varlıkların gayesiz, manasız, lüzumsuz, boş yere yaratılmadığı hakikatinin ilanıdır.

- İlk ayette yer alan “batıl” kavramı, insanların düşünce dünyasına ait olan yanlışların ifadesidir. Buna göre ayette deniliyor ki: Kur’an geldi hakkı ortaya koydu, küfür ürünü olan yanlış düşünceler artık İslam toplumunda yer bulamaz / bulmaması gerekir.

- İkinci ayette ise, evrenin yaratılışında hiçbir eksiğin, yanlışın bulunmadığı ifade edilmiştir.

Kısaca, ilk ayetteki batıl, insanların düşünce dünyalarındaki yanlışların hakikat nokta-i nazarında artık kaybolup gideceği ifade edilmiştir. İkinci ayette ise evrenin hiçbir unsurunda yanlış, boş, gayesiz bir imal hatasının olmadığına işaret edilmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun