Annemle babamın baskısını hissediyorum, ne önerirsiniz?

Annemle babamın baskısını hissediyorum, ne önerirsiniz?
Tarih: 06.12.2021 - 11:40 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Annemle babamın üstümde çok baskısını hissediyorum çocuk da değilim ne önerirsiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Anne-babanızın size yönelik tutum ve davranışlarının gerçekten baskıcı mı yoksa sizin mi öyle algıladığınızı tam olarak bilemiyoruz. Çünkü bazen küçük emir ve istekler, ders çalışma konusunda veya eve girip-çıkma saatleri konusundaki prensipler “baskıcı” tutum olarak da algılanabilir.

Bunun yanında bazı anne-babaların çocukları üzerinde olması gerekenden daha fazla bir otorite uyguladıkları da bir gerçektir. Bunun nedeni, ebeveynliğin vermiş olduğu sorumluluk duygusu, yetiştikleri ortamın etkileri ve kontrolcü kişilikleri olabilir. Ayrıca kaygılı kişilik yapılarına sahip olmaları, çocuklarının kural ve prensiplere uyum göstermedeki ihmalkarlığı da anne-babaları daha baskıcı olmaya itebiliyor.

Bu durumda size düşen şey, öncelikle onların kötü niyetli olmadıklarını anlamanız ve onlara karşı sert tepkiler vermemenizdir. Aşırı ve sert tepki verdikçe onların korkularını ve endişelerini daha fazla tahrik etmiş olursunuz.

Bundan dolayı siz de kendi davranışlarınızı tekrar objektif bir biçimde gözden geçirin. Çünkü özellikle ergenlik döneminde iseniz, içinde bulunduğunuz yaş aralığının gereği olarak tepkisel davranışlarınız çoktur. Bu dönemde gençler, neredeyse anne-babalarının her davranış, söz ve isteğini bir müdahale olarak algılayıp tepki veririler. Bu da anne-babaları daha da kaygılandırıp baskıyı artırmalarına neden olur.

Yine bu dönemin bir gereği olarak, gençler anne-babalarından ayrışmak ve kendi kişiliklerinin kabul edilmesini isterler. Onlardan farklı olduklarını, farklı düşündüklerini, kendi başlarına bir birey olduklarını ispatlamak için ters kimlik geliştirler. Yani anne-babalarının düşünce, inanç, kültür, meslek, ahlak anlayışının tam tersi bir tutum içine girerler. Örneğin dindar ve beş vakit namazlı bir anne-babanın çocuğu, bireyselliğini ispatlamak için tam tersi davranıp ibadetlerini yerine getirmez. Bu durum haliyle anne-babaları öfkelendirip olması gerekenden daha sert ve baskıcı olamaya sevk edebilir.

Siz de bu durumu yaşıyor iseniz, biraz sabırlı olmanız ve bunun geçeceğini düşünmeniz yeterlidir. Ayrıca onlara karşı gelerek benliğinizi koruyamayacağınıza da inanmanız yeterlidir.

Bunun yanında en önemlisi, anne-babanızla sağlıklı bir iletişim yolunu bulmanızdır.

Sağlıklı bir iletişimin çözmeyeceği, ebeveyn ve çocuk sorunu yoktur. Çünkü temelde her ikisi de iyi niyetli olup birbirinin iyiliğini düşünmekten başka bir amaçları yoktur. Ama içinde bulundukları ruh halinin etkisiyle, bazen de eğitim konusunda yetersiz olmalarından dolayı baskıcı olabiliyorlar. Bunun için bir şekilde onlarla daha sakin ve tepkisel olmayan bir iletişim yolu bulabilirseniz, emin olun size karşı daha esnek olacaklardır.

Ayrıca anne-babanızın ağırlıklı olarak kaygılandığı ve önem verdiği birkaç konu vardır. Bunlar sayıca fazla değillerdir. Bunların ne olduğunu siz de bilebilirsiniz.

Örneğin ders çalışma, eve gidip gelme, giyim-kuşam, ibadetler, aşırı sosyal medya veya TV izlemler veya yanlış arkadaşlar gibi konulardır.

Bu konularda orta yolu bulmak ve onların endişelerini tahrik etmemek için çaba gösterirseniz daha iyi ilişkiniz olur.

Onlarla uyum içinde olup orta yolu bulmak aklıselimin gereğidir. Çünkü değil anne-baba ile birlikte yaşamak, ortak yaşanılan herhangi bir ortamda huzurlu olmak için medeni bir kişiden beklenilen şey diğer kişilerle uyum içinde olmasıdır. Birbirlerinin beklentilerine, taleplerine, hayat anlayışlarına karşı anlayışlı olmaktır. Kişi sadece kendi istediği hayatı değil de orta yolu bulup diğerlerinin de beklentilerine cevap vermelidir.

Bunun için anne-babanızla birlikte kalıyor iseniz, onların beklentilerine karşı gözünüzü yummanız çatışmayı artırır. Çatışma yaşadığınız konularda onların beklentilerini sorun, öğrenin ve orta yolda anlaşın.

Onlara ne kadar güven verirseniz, üzerinizdeki baskıları da o kadar azalacaktır. Bundan dolayı rahatsız oldukları, kuşku duydukları konularda güvenlerini kazanmaya çalışın, güvenlerini nokta kadar bile olsa sarsacak tutum ve davranışlardan kaçınırsanız, ilişkileriniz çok daha iyi olacak ve artık üzerinizdeki baskılarını azaltacaklardır.

Anne-babanızla arkadaşlık bağaları kurun. Yani onlarla daha fazla birlikte olmaya gayret gösterin. İletişiminiz sadece bir şey istemek ve yapmak üzerine sınırlı olmasın. Onların ilgi duyduğu konularda onlarla sohbet edin, mutfakta, dışarıda onlara yardım edin, birlikte piknik, gezi, yürüyüş yaparak arkadaşlık bağları kurun.

Böylece, evlat-baba çizgisini sarsmadan, arkadaş ilişkisine girmiş olursunuz ki, bu durumda baskı da en asgari seviyeye inmiş olur.

Özetle, anne-babanızın yapması gerekenlere değil, kendinizin yapması gerekenlere odaklanın ve onları özenle, saygıyla, dikkatle yerine getirmeye çalışın. O şefkat kahramanlarını rencide edecek bir tutum ve davranış içine asla girmeyin.

İlave bilgi için tıklayınız:

Anne babanın çocukları üzerindeki hakları nelerdir? | Sorularla ...

Üzerimizdeki hakları sıralarken, Allah, Kur'an, Peygamber, Üstad ...

Anne baba fasık, günahkâr ise onlara itaat nasıl olmalıdır ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun