Ahzab suresi 53. ayette, Peygamberimiz (sav)'in hanımlarına hicab emri, bütün Müslüman kadınlarını da kapsamakta mıdır, yoksa hususi bir emir midir?

Tarih: 23.04.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

-  Ahzab suresi 53. ayette geçen hicab emri, Hz. Peygamber (a.s.m)’in hanımlarıyla ilgili özel bir emirdir. Bu ayette örtünme şeklinden ziyade, genel olarak Hz. Peygamber (a.s.m)’in hanımlarının özel konumlarına dikkat çekilmekte, onlarla zorunlu olarak konuşmak isteyen yabancı erkeklerin mutlaka bir perde gerisinde durup öyle konuşabileceklerinin altı çizilmektedir.

- Genel olarak bütün Müslüman kadınların hicabından bahseden ayet ise, Nur Suresinin 31. ayeti ile Ahzab suresinin 59. ayetidir.

 

- Ahzab suresi 33. ayet: "Hem vakarınızla evlerinizde durun da önceki cahiliyet devrinde olduğu gibi süslenip çıkmayın. Namazı kılın, zekatı verin. Allah ve Resulü'ne itaat edin. Ey ehli beyt! Allah sizden kiri gidermek ve sizi tertemiz, pampak yapmak istiyor."

 

- "Ey peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle: Bir ihtiyaç için dışarı çıktıkları zaman örtülerini üstlerine alsınlar, vücudlarını örtsünler!" (Ahzab Suresi, 33/59) ayetinde tesettür emri bütün müminlerin hanımlarına genelleştirilmiş olduğu halde, burada "Evlerinizde oturun." (Ahzab Suresi, 33/33) emri ile "Sizler herhangi bir kadın gibi değilsiniz." (Ahzab Suresi, 33/32) diye nitelenen Peygamberin hanımlarına hitaben gelmiştir. (bk. Elmalılı Tefsiri)

 

Daha geniş bilgi için tıklayınız:

Peygamberimizin Evinde Sahabelerin Uzun Süre Oturmaları Hakkında.

 

İHTİLÂT
 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun