Seferi iken namazın sünnetlerini terketmek veya kısaltmak caiz midir?

Tarih: 17.06.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sünnet Namazlar kasredilir mi?

Sünnet namazlardan hiç biri kasredilmez. Çünkü kasr/kısaltma, ancak farz namazlar hakkında câri bir hükümdür.(El-Muhit / Serahsî.)

Seferde Sünnet Namaz terk edilebilir mi?

Fukahanın bir kısmına göre, seferde meşakkat olduğundan dört rek'atli farzlar iki rek'at olarak kılınır, sünnet namazlar da terkedilir.

Ama bu konuda muhtar olan şudur: Yolculukta korku ve fazla sı­kıntı varsa, sünnetler terkedilir; bu durumlar olmadığında kılınması daha iyi olur. (Fetâvâ-yi Hindiyye, 1/139; bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/461-462.)

Sefer hâlinde müsait durum varsa, sünnetler terkedilmez, kılınır. Yoksa kılınmaz, terkedilir. (bk. Mehmet Dikmen, İslam İlmihali)

Seferde sünnet namazlar:

Nevevî’nin söylediğine göre; (Neylu'l-Evtâr, I I I, 219 vd.) fakihler seferde mutlak nafile namazların müstehap olduğunda ittifak etmişlerdir. Ancak, vakit namazlarına bağlı olan nafile namazların müstehap olduğu konusunda farklı düşünmüşlerdir.

İbni Ömer ve başkaları bunları terk etmişlerdir. Şafiî ve talebeleri ile cumhur sünnet namazları müstehap kabul etmişlerdir.

Cumhurun dayandığı birinci delil, namaz vakitlerinde namazlara bağlı olan sünnetlerin, mutlak manada mendup olduğu ile ilgili umumî hadislerdir.

Bununla beraber, Hz. Peygamber (a.s.m) Mekke'nin fethedildiği gün kuşluk namazını kılmıştır, sabah namazının iki rekâtını da, uyuyakaldıkları ve üzerlerine güneş doğduğu zaman kılmıştır. Sünen sahiplerinin zikrettikleri daha başka hadisler de vardır.

Fakihler mutlak nafilelere kıyas ederek, seferde sünnet namazların kılınmasının müstehap olduğu görüşüne varmışlardır.

Buharî ile Müslim'de İbni Ömer'den şöyle dediği rivayet edilmiştir:"Hz. Peygamber (a.s.m) ile beraber bulundum. Seferde nafile namaz kıldığını görmedim."

Bir rivayette şöyle demiştir: "Resulullah (a.s.m) ile beraber bulundum. O seferde iki rekâttan fazla namaz kılmazdı. Ebu Bekir ile Ömer ve Osman'ın da böyle yaptıklarını gördüm."

Nevevî demiştir ki: "Hz. Peygamber (a.s.m) vakit sünnetlerini bineğinin yanında kılmış, İbni Ömer de onu görmemiş olabilir. Çünkü nafile namazın evde kılınması daha faziletlidir. Belki Hz. Peygamber (a.s.m.), bazı vakitlerde terk etmenin caiz olabileceği konusunda halkı uyarmak için yapmış olabilir."

Hanefîler şöyle demişlerdir: (ed-Dürrü'l-Muhtâr, I, 742) Eğer seferî emniyet içinde bir yerde konaklayıp yerleşmişse, namaz vakitlerine bağlı bulunan sünnetleri de kılar. Fakat, eğer korku ve kaçma durumunda ise, yani işi acele ve yolculuğuna devam etmek zorunda ise, sünnetleri kılmaz. Muhtar olan görüş de budur.

Bilgi için bk. Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ans. Risale Yayınevi, c.2, s.440.

İlave bilgi için tıklayınız:

Seferi olmanın, seferi namazın şartları nelerdir? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 300.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun