Seferiye kıble şartı aranmaz, diye bir hüküm var mıdır?

Tarih: 15.07.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kıbleye yönelmeden namaz kılan kimse, namazı kaza etmeli midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Bütün mezheplere göre, yabancı bir yerde namaz kılarken, kıblenin yönünü araştırmak vaciptir. Önce güvenilir bir kimseden sormak suretiyle bunu yapmalıdır. Kimseyi bulmadığı takdirde, doğu ve batıya esen rüzgâr, sabah-akşam şafakları, kutup yıldızı gibi bazı alametler doğrultusunda kıblesini tayin etmeye çalışmalıdır. Bu tür alametlerden istifade etmeyen ise, kendi içtihadıyla hareket edecek ve tatmin olduğu bir yöne doğru durup namazını kılacaktır.(krş. el-Fıkhu’l-İslamî, 1/599).

- İslam alimlerine göre, "seferiye kıble şartı aranmaz" hükmü, yalnız iki yerde geçerlidir: Çok şiddetli korku anındayken ve seferî olanın binit üzerinde nafile namazı kılarken. Tabii ki acizlik ve kıbleye dönme imkanı olmayan hastalar zaten müstesnadır.(bk. a.g.e, 1/597).

-  Hanefî ve Hanbeli âlimlerine göre, kendi içtihadıyla/gayretiyle kıbleyi araştıran kimse, namazdan sonra, bunun yanlış olduğunu görürse, daha önce kıldığı namazları kaza etmesi gerekmez. Şafiilere göre ise kaza etmesi gerekir.(bk. a.g.e, 1/600-601).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun