Bir şeyden her şey, her şeyden bir şey yapmak ne demektir?

Tarih: 20.07.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Örnekler ile açıklayabilir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Bir şeyden her şey, her şeyden bir şey yapmak, her şeyin yaratıcısına mahsus bir i’caz mührüdür."

- Mesela, çok değişik yiyecek ve içecekleri yediğimiz halde, bütün bunlardan tek bir teni / deriyi yaratmak, “her şeyden bir şey yapmak” anlamına gelir. Hayatı boyunca bir insan aynı çoprayı içse, ondan et, kemik, deri, kaş, saç, tırnak, adale, sinir vb. unsurların meydana geldiğini göreceğiz. Bu da “bir şeyden her şey yaratmak” manasına gelir.

- Onlarca farklı elementleri ihtiva eden topraktan bir tek teni / deriyi yaratmak, “her şeyden bir şey yapmak” anlamına gelir. 

- Bütün canlıları sudan yaratmak, hatta oksijen, hidrojen, karbon , azot gibi dört basit unsurdan, yüz binler çeşit bitki ve canlıları inşa etmek de “bir şeyden her şey yapmak” manasına gelir.

- Özetle; bir topraktan bütün bitki ve meyveleri yaratmak, bir sudan bütün canlıları yaratmak, basit bir yemekten canlıların bütün cihazlarını yapmak “bir şeyden her şey yapmak” demek olduğu gibi; canlıların yediği çok değişik, çeşit çeşit yiyeceklerden hususî bir et icat etmek, basit/sade bir cilt dokumak da “her şeyden bir şey yapmak” manasına gelir.(bk. Sözler, Sekizinci Söz).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun