Bir saat adaletle hükmetmek, bir sene ibadet etmekten daha hayırlıdır, diye bir hadis var mıdır?

Tarih: 14.08.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, böyle bir rivayet vardır:

“Bir saat (veya bir gün) adaletle hükmetmek, bir sene (veya altmış sene) nafile ibadet'ten hayırlıdır.” (Aclûnî, Keşfu'l-Hafâ, II, 58, 1721; bk. ez-Zeylâî, Nasbu'r-Râye, IV, 67)

Bu rivayetler zayıf bile olsa, adaleti teşvik ettiğinden bir sakıncası olmaz. Çünkü adalet farzdır ve bu farzın önemi, sadece kişiyi değil, bütün toplumu ilgilendirmektedir.

İbadetin sevabı, eda eden kimseye aittir. Adalet ise, tüm insanlara faydalı olur. Bu açıdan ayrı bir değeri vardır. Ancak bu sevabın, nafile ibadetlere göre olduğunu unutmamak gerekir.

Diğer taraftan, bu ve buna benzer rivayetler, nafile ibadetlerin -haşa- değersiz olduğunu göstermek için değil, üzerinde durulan konuya daha çok önem verilmesi gerektiğini bildirmek içindir. Böylece, bir farzın, sünnet bile olsa nafile ibadetlerden ne kadar önemli olduğu vurgulanmaktır. Bu konu adalet gibi toplumun tamamını ilgilendiren bir farz olursa, önemi daha da artmakta ve verilecek sevap da ona göre olmaktadır.

Allah, adaletle hükmetmeyi emreder:

''Muhakkak Allah, adalet ve ihsanla emreder." (Nahl, 16/90)

Adalet, Allah’ın verdiği cisim, ruh, dünya varlıkları, mal ve makamlarının tamamını Allah yolunda, onun rızası için kullanmaktır.

İlave bilgi için tıklayınız:

ADÂLET.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun