Yemek yedikten sonra, su içmek için ne kadar beklemek gerekir? Peygamberimizden bu konuda bir rivayet gelmiş midir?

Tarih: 09.09.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadislerde, “Yemeklerden sonra şu kadar saat bekleyip ondan sonra bir şey yeyin veya için” gibi bir ifadeye rastlayamadık. Genel olarak yemek adabını gösteren bir hadisin meali şöyledir:

“İnsan oğlu, midesinden daha kötü bir kap doldurmamıştır. Aslında, insanın hayatını devam ettirecek kadar birkaç lokmayı yemesi kâfidir. Bunu yapamıyorsa, hiç olmazsa, midesinin üçte birini yemeye, üçte birini suya ayırsın, üçte birini de nefes almasına imkân verecek şekilde ayarlasın.” (Tirmizi, Zühd 47; İbn Mâce, Etime 50)

Ancak, “Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz.” (Araf Suresi, 7/31) mealindeki ayetin bu konuya da bir işareti söz konusudur. Bu ayetin tıp noktasında, bir açıklamasını yapan İbn Sina, şöyle demiştir:
 
“Tıp ilmini iki satırda topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa hazımdadır.” Yani, kolayca hazmedeceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve en yorucu hal, yemek üstüne yemektir. Yani, çeşitli yemekleri bir arada israf etmek veya fazla ara vermeden üst üste yemektir(bk. Nursi, Lem'alar, On Dokuzuncu Lem'a).

Bildiğimiz kadarıyla, Bedüzzaman’ın kendisi de yemekten ancak iki saat sonra su veya çay içiyormuş.

İmam Gazali, “Harareti olduğu zaman kişinin yemek esnasında su içmesi uygun olur. Doktorlar, bunun mide için faydalı olduğunu söylerler.” diyor. (bk. İhyau’l-ulum, Adabu’l-ekl=yemek adabı).

Ayrıca bu gün biliyoruz ki, yemek yemenin zamanı kişiye göre farklı olabilir. Mideden şikayet eden hastalara, doktorlar, az ve sık sık yemeyi tavsiye ediyorlar. Fakat bunları istisna kabul etmek gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Az yeme ve içmenin faydaları nedir? Yemek yemede ölçü ne olmalıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun