Namaz kılarak beş sıkıntıdan emin mi oluruz?

Tarih: 10.09.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Namaz kılmakla beş sıkıntıdan emin olunacağı söyleniyor. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu tür yaklaşımlarda -hadiste geçse bile- reel bir sayısal tablo kastedilmez. Yani Namazda, sadece şu beş şey vardır, başka bir şey yoktur, denilmez. Bu sebeple, “namazın beş faydası, namazın beş özelliği, namazın beş sıkıntıdan kurtarması, namazın beş çeşit huzur sağlaması” gibi ifadeler, namazın güzelliklerinden önemli bir yönüne işaret etmek içindir.

Söz gelimi, Kur’an’da: “Muhakkak ki namaz, insanı her türlü hayasızlıktan / ahlak dışı davranışlardan ve meşru olmayan işlerden uzak tutar.” (Ankebut, 29/45) mealindeki ifadeye yer verilmiştir.

Esasen namaz, dinin direğidir ve şükrün bir ifadesidir. Hayatımızın en iyi dakikası ibadetle geçen dakikalardır. Namaz kılanların gönlünde derin bir huzur, yüzünde ilahi bir nur meydana gelir.

Allah’ı seven, onun huzurunda olmaktan büyük bir huzur duyar. Anlatılamaz, hissedilir bir zevktir bu.

Ayrıca, namaz; insanın kalbini darlıktan, ruhunu sıkıntıdan, nefsini stresten kurtarır. Hayata disiplin verdiği için, tembellikten gelen sıkıntıların ilacıdır. Namazını eda etmekle, sonsuz ilim, rahmet ve kudret sahibi Rabbin huzurunda duran kimse, yalnızlığın, dünya hayatının verdiği sıkıntılardan kurtulur.

Meşhur Hikem-i Ataiyye’nin dediği gibi, “Allah’ı bulan neyi kaybeder. Onu kaybeden neyi bulur?”  Namaz, böyle buluşmaya zemin hazırlayan, huzura çıkarmakla insana huzur temin eden kutsi bir kulluk görevidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Sizin namazlarınız ve amellerinizkabirde tecessüm edecek ...

Okunan dualara ve yapılan ibadetlere verilecek sevapların şartları hakkında...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun