Allah'ın Rahim ismi ve kadınların gebelik organına bu ismin verilmesi?

Tarih: 15.09.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Rahim ismi, bağışlayıcı, merhamet eden demektir. Kadınların gebelik organına bu ismin verilmesi sakıncalı değil midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Burada yanlış bir algılama vardır. Bu yanlış, gebelik organı anlamına gelen "rahim" kelimesinin kullanılmasındaki Türkçe telaffuz hatasıdır. Aslı “RHM / Rahm”dır. Allah’ın adı ise, hâ harfinin uzatılmasıyla; “Rahîm”dir.

Bununla beraber, her iki kelimenin kök harfleri aynıdır (RHM). İnsanın yaratıldığı merkez olan rahm/rahim ile Allah’ın Rahman ve Rahîm isimlerinin kök harflerinin aynı olmasının hikmetlerinden biri, merhamet kavramında yoğunlaşır.

Her yönüyle âciz, muhtaç, güçsüz, en küçük bir mikroba mağlup düşecek kadar perişan olmakla beraber; arzu ve istekleri ebede kadar uzanan insanın en çok muhtaç olduğu şey merhamettir, şefkattir, inayettir, himayettir.

İşte, insanın yaratıldığı mekâna -Rahman ve Rahim isimlerini çağrıştıran bir kelime olarak- "Rahm" adının verilmesinin bir hikmeti, onun Rahman ve Rahim olan bir Rabbinin var olduğunu, her an kendisini himaye ettiğini ve edeceğini hatırlatıp, onun yüzünü gerçek merhamet kaynağına çevirmektir.

Ceninin rahim içerisindeki konumu; şefkatle korunması, merhametle beslenmesi, muhtaç olduğu bütün mekanizmaların kendisi için titizlikle hazırlanması bunun bir göstergesidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun