Aynı kandan olanlar, bazen niçin ayrı dünya görüşlerine sahip olabiliyorlar?

Tarih: 16.09.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Bunda garipsenecek bir durum yoktur. Allah’ın, her dindar adamın çocuğunu da dindar yapacağına dair bir sözü yoktur.

- Dünya bir imtihandır. Bu imtihanı kazanmak veya kaybetmek esas  itibariyle kişinin elindedir. Her insan, akıl ve şuuruyla iyiyi kötüden ayırabildiği gibi, özgür iradesiyle de onlardan birini tercih etme serbestisine sahiptir. Kimin çocuğu olursa olsun, her insan bu özgürlük içerisinde yaptığı tercihiyle baş başadır.

- Hz. Nuh (as) gibi 950 sene dini tebliğ etmiş ve Allah yolunda mücadele ve mücahede etmiş bir peygamberin, bütün arzusuna rağmen oğlunu doğru yola getirmeye muvaffak olamaması gösteriyor ki, her insan -soyuna-sopuna göre değil- kendi tercihine göre değerlendirilmektedir.

- “Veliden deli, deliden veli...” sözü eskiden beri kabul görmüş bir hakikatin ifadesidir.

- Bize düşen, kötü insanların faturasını Allah’a kesmek değil, onları akıllarını kullanmaya, dünyanın faniliği, ahiretin bakiliği üzerinde ciddi düşünmeye, hak ve hakikati tercih etmeye -incitici ve de itici olmayan uygun bir üslupla- davet etmektir.

- “Sen istediğini hidayete erdiremezsin, Allah dilediğini hidayete erdirir.” (Kasas, 28/56) mealindeki ayetten alınacak pek çok dersler vardır. Çocuklarımıza gereken dini terbiyeyi verdikten sonra, onların doğru yoldan sapmamaları için gece-gündüz hem halimizle hem de dilimizle dua etmemiz gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun