Şeytanın Abdulkadir Geylani Hazretlerine seslenmesi ve Hz. Musa'nın Allah Teala ile konuşmasını nasıl anlamalıyız?

Tarih: 28.09.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Şeytan, Abdulkadir Geylani Hazretlerine seslenince, tek taraftan ses geldiği için şeytan olduğunu anladığı söyleniyor.
- Hz. Musa (as) Allahuteala ile konuştuğunda ağaçtan sesi işitmiştir. Bu kıssa ayete ters değil midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Abdülkadir Geylani seslenenin sesinin bir taraftan geldiği için onun Allah olamayacağını anlamış...” tespiti -bildiğimiz kadarıyla- doğru değildir.

O menkıbenin aslı şudur: (Kendisi anlatıyor)

Gözüme büyük nura benzer bir şey göründü. Ufuk onunla doldu. Sonra ondan bir sûret peyda olur gibi oldu. Bana şöyle dedi:

"Ey Abdulkâdir! Ben senin Rabbinim, haramları senin için helal kıldım." Onu, bu sözünden tanıdım. Şeytan olduğunu hemen anladım. Ve aramızda şu konuşmalar cereyan etti:

Ben: "Çekil ey lanetli! Bana o nur diye gösterdiğin şey zulmetin ta kendisidir. O sûret ise dumandan başka bir şey değildir." dedim.

Şeytan: "Rabbin hikmeti sayesinde elde ettiğin ilimle benden kurtuldun. Menzillerdeki inceliklere aşina olman da sana yardım etti. Halbuki ben bu gibi hallerle yetmiş kadar ehl-i tarîki yoldan çıkardım." dedi.

Ben: "Bu Allah’ın bir lütfudur." dedim.

Bu olayı dinleyenlerden bazıları kendisine: Onun şeytan olduğunu nasıl anladın, diye sordular. Şöyle cevap verdi: “Sana haramları helal kıldım, demesinden.” (Şa’ranî, et-Tabakâtü’l-Kübrâ s. 456).

Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, bu olayın söz konusu ayete aykırı bir tarafı yoktur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun