Tekelde çalışan kişinin kazancı haram mıdır?

Tarih: 28.09.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Aldığı ikramiye ve emekli maaşı helal olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Babanızın / dayınızın aldığı evler, doğrudan haram paraya tekabül etmiyor. Çünkü bir evi alırken kimse “Elimdeki şu paraları vermek suretiyle senden şu evi satın alıyorum.” demiyor. Aksine “bu evini -örneğin- yüz bin liraya alıyorum” diyor. Bu ise, satın alınan evin belli olmayan herhangi bir “yüz bin lira” karşılığı olarak onun zimmetine geçiyor demektir. Dolayısıyla,  söylediğimiz tarzda satın alınan evlere haram diyemeyiz.

Dayının emekli ikramiyesi, devletin (emekli sandığının veya S.S.K’nın) emeklisine -adı üstünde- bir ikramiyesidir. Doğrudan işçi fabrikasının parasından kesilip verilmiyor. Herkese verilen kaynaktan veriliyor. Keza emekli olduktan sonra aldığı maaş da bu şekilde mütalaa edilebilir.

Tabii ki bu, içki fabrikasında çalışan kimsenin günahkâr olmadığı, -çalışırken- aldığı maaşın helal olduğu anlamına gelmez.

Dayınız hayatta iken, size malından, evlerinden istediği şeyi hediye edebilir. Aldığı maaş dışında / veya nakit haram olan para dışında, -yukarıda açıkladığımız yönüyle- size bir sorumluluk getirmez, diye düşünüyoruz.

Evin kendisi haram olmadığına göre, kirayı siz de kullanabilirisiniz, dayınıza da verebilirsiniz.

Sizin de işaret ettiğiniz gibi, size dinen miras düşmez. Dolayısıyla medenî hukuk çerçevesinde miras olarak alacağınız şeyler size helal değildir. Çünkü o mal onun varislerine aittir. Ancak onlar kendi rızalarıyla bir şey verseler o ayrıdır.  Fakat hayatta iken size istediğini verebilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun