Kur'an okumadan önce, "Allahümme bil hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel…" diye başlayan bir dua olduğu söyleniyor; kaynağı var mıdır?

Tarih: 02.10.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Dua güzeldir. Ancak hadis kaynaklarında böyle bir duaya rastlayamadık.

- Bazı Türkçe sitelerde “Müslim’den rivayet:” şeklindeki klişe, doğru değildir. Belki de “Bir Müslüman’dan rivayet” anlamı düşünülmüş, ifadeye hadis imajını vererek ona kuvvet kazandırmak amaçlanmış olabilir.

- Özellikle sevapla ilgili kayıt -sitelerde de- hemen, hemen yok gibidir. Yalnız bir Arapça sitede gördük. Orada da kaynak verilmemiştir.

- Bu dua, Gümüşhanevi Hazretlerinin "Mecmûatu'l-Ahzab" isimli kitabında geçmektedir. Ancak hadis olduğunu gösteren her hangi bir kaynak bulamadık.

Özetle söylemek gerekirse; dua güzeldir, okunabilir. Fakat hadis olarak değerlendirmemek gerekir.

Duanın Latince yazılışı ve anlamı:

"Allahümme bil hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel. Allahümme azzim ragbetî fîhi vec’alhu nûran libasarî. Ve şifâen lisadrî. Allahümme zeyyin bihî lisânî ve cemmil bihî vechî ve kavvî bihî cesedî. Verzuknî tilâvetehu ala tâatike ânâel leyli ve etrafen nehâr. Vehşurnî mean nebiyyi Muhammedin sallallahu teala aleyhi ve selleme ve âlihil ahyâr."

Anlamı:

"Allah'ım, inzal ve nazil kıldığın Kur'an hakkı için, Allah’ım! Kur'an'a karşı rağbetimi arttır, gözlerime Kur'an'ı ışık yap, göğsüme Kur'an'ı şifa yap. Allah'ım, Kur'an'la dilimi zinetlendir, yüzümü güzelleştir ve vücudumu da Kur'an'la kuvvetleştir. Okumasını emrin üzerine rızıklandır, gece ve gündüz Kur'an okumamı nasip et ve beni Resulü Ekrem ile ve onun en seçkin âl ve ashabıyla birleştir.”  (bk. Mecmûatu'l-Ahzab, 1/591)

- Ayrıca, “Rabbena âmenna fektübnâ ma'aşşâhidîn. = Ey Rabbimiz, bize indirdiğin kitaba inandık, Resule de uyduk. Bu halde bizi şahitlerle beraber yaz." (Âl-i İmran, 3/53) şeklinde bir duadan bahsedilmektedir. Bu dua aynı zamanda Kur'an'dan bir âyettir. Bu duânın, Mushaf’ı ele alırken ve Kur'an okunacağı zaman okunan bir dua olduğu söylenmektedir. (Kenzu’l-İrfan, s. 46) Ancak böyle bir Hadis bulamadık.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 200.000+

Yorumlar

armağan793

Çok teşekkür ederim. Allah razı olsun...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
FatmaAy08

Kuran kursunda yatılı kaldığım dönemlerde bu duayı ezberletmişti hocalarımız bu akşamda bi an dilime takıldı okudum tamamını anlamına da hiç bakmamıştım oysaki ne kadar güzelmiş.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun