Şafi mezhebine göre nafile namazların kazası ile ilgili hükümler nelerdir?

 

Farz namazlara bağlı nafilelerle kuşluk ve bayram namazları gibi namaz­lar vakitlerinde kılınmadıkları takdirde kaza edilmeleri menduptur. Bununla il­gili olarak sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Sizden biri uyuyakaldı­ğı veya unuttuğu için namazı vaktinde kılamazsa, hatırladığında onu kılsın; zi­ra yüce Allah buyuruyor ki: Beni anmak için namaz kıl." (Buhârî, Mevâkitü's-Salât, 37; Müslim, Mesâcid, 314; Tirmizî, Salât, 131; Ebû Davud, Salât, 11.)

 

Nitekim sevgili Peygamberimiz seferde iken vaktinde uyanamadığı için kılamadığı sabah namazını, uyandığında sünneti ile birlikte kaza etmiştir.(Müslim, Mesâcid ve Mevâdiu's-Salât, nr, 680; Ebû Davud, Salât,11.)

 

 

Ayrıca öğle namazının son sünnetini vaktinde kılamadığı için, ikindiden sonra kaza etmiştir.(Buhârî, Mevâkitü's-Salât, 1.)

 

Bu namazlar, beş vaktin farz namazlarına bağlı olduk­ları için, yolculukta da ikamet halinde de farzlar gibi kaza edilirler. (Zühaylî, el-Fıkhü'l-İslâmî, 2/1083.)

 

Belli bir vakti olmayan nafilelere gelince, bunlar güneş ve ay tutulması namazları gibi sebepli nafilelerden de olsalar, mutlak nafileler gibi sebepsiz de olsalar kaza edilmezler.Kılmaya başlandıktan sonra herhangi bir sebeple bozulan nafile namazı daha sonra kaza etmek vacip değildir.

 

Hanefî mezhebine göre sabah namazının sünneti, vaktinde kılınamadığı takdirde aynı günün zeval vaktine kadar kaza edilebilir. Ayrıca kılınmaya baş­lanan nafile bir namaz bozulursa daha sonra kaza edilmelidir.

 

Nafile namazların evde kılınması

Nafile namazı evde kılmak, mescidde kılmaktan daha faziletlidir. Nafile­lerin evde kılınmasını teşvik bağlamında sevgili Peygamberimiz şöyle buyur­muştur: "Ey insanlar! Namazlarınızı evlerinizde kılınız. Çünkü en faziletli na­maz, kişinin evinde kıldığı namazdır; ancak farz namaz hariç." (Buhârî, Edeb, 75, Ezan, 81; Müslim, Müsâfirîn, 213; Dârimî, Salâl, 96.)

 

Teravih, güneş ve ay tutulması namazları gibi cemaatle kılınması mes-nun olan nafile namazlar bu hükmün dışında olup bunların camide cemaatle kılınması daha faziletlidir

 

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun