Peygamber kıssalarının -haşa- diğer ilahi kitaplardan alıntı olduğu iddialarına cevap verir misiniz?

Tarih: 21.10.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Esasen bir millette ya da kültürde bulunan herhangi bir haberin veya güzelliğin, hak dinlerden birinde de olması, o dinin o kültürden etkilendiğini değil, aksine onun kaynağının da vahiy olduğunu gösterir. Zamanla vahiyle ilgisi unutulmuş ve o milletin kültürü olarak anlaşılmıştır. Çünkü Allah insanlığa yünbinlerce peygamber (aleyhimüsselam) göndermiştir. İlk insan aynı zamanda ilk peygamberdir. Bu açıdan dinlerin verdiği haberlerin başka bir kültürde de olması onun aslının bir vahye dayandığını gösterir. Ancak zamanla vahyin unutulup kültüre veya bir şahsa ait olduğu zannedilmiştir.

Sorunuza gelince; diğer semavî kitaplar da Allah’ın kitabı olduğuna göre, aynı kıssaların hepsinde söz konusu olması son derece doğaldır. Buna alıntı olarak bakmakta, Kur’an’a iman etmeyenler için fazla bir zorluk yoktur.

Ancak, Kur’an’ın bir özelliği de müheymindir. Bu kelime, başkasını denetlemek, kontrol etmek anlamına gelir. Kur’an’ın, daha önceki semavî kitaplar için bir muheymin/bir denetleyici olduğunu yine Kur’an’dan öğreniyoruz:

“Sana da daha önceki kitapları, hem tasdik edici hem de denetleyici olarak bu kitabı, gerçeğin ta kendisi olarak indirdik.”(Maide, 5/48).

Gerçekten Kur’an, Kitab-ı Mukaddes'te de bulunan aynı kıssaları işlerken, hem onları tasdik ediyor, hem de tashih ediyor. Kitab-ı Mukaddes’te var olan kıssaların da daha önceki mitolojik destanlardan alıntı olduğunu iddia eden; geçmişi ve geleceği bilen bir ilahın, bu hakikatleri ilahi kitaplarında dile getirmesini küçük akıllarına sığdıramayanların, Kur’an’a da iftira etmeleri normaldir. Bu noktayı gözden kaçırmayan her akıl ve vicdan sahibi, bu alıntı iddiasının bir hayal mahsulü olduğunu anlamakta zorlanmayacaktır.

Demek ki Kur'an’da geçen bazı kıssaların diğer ilahi kitaplarda da olması, bir alıntı değil, aynı ilahi kaynağa bağlı olduğunu gösterir. Eğer diğer ilahi kitaplarda geçenler, Kur'an’da geçen kıssaya uygun ise, Kur'an onu doğruluyor, demektir. Eğer aykırı ise Kur'an onu düzeltiyor, demektir...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun