Kul kulun günahını affetmeli mi?

Tarih: 21.10.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kul kulun günahını affetmeli mi, affederse Allah katında bir sevabı olur mu?
- Tövbe edenin günahı tamamen yok olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- İnsan, kendisine karşı yapılan haksızlığı Allah için af ederse, elbette onun karşılığını görecektir. “Yerdekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin.” (Ebu Davud, Edeb, 58; Tirmizi, Birr, 16) mealindeki hadisten “affetmenin” teşvik edildiğini anlayabiliriz.

“Resulüm! Yine de sen onları (suç işlemiş Yahudileri) affet, aldırma / müsamaha göster. Çünkü Allah iyilik edenleri sever.” (Maide, 5/13)

“Eğer affeder, müsamaha gösterir, bağışlarsanız, şunu bilin ki, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Teğabün, 64/14)

mealindeki ayetler de başkalarını affetmemizin daha doğru olacağını ders vermektedir.

- Sorudaki şekliyle bir hadise rastlayamadık. Ancak makbul bir tövbenin sahibini tertemiz hale getireceğine dair rivayetler söz konusudur:

Hz. Enes anlatıyor: Resulüllah (a.s.m)’ın şöyle buyurduğunu işittim:

“Günahlarından tövbe eden kimse, hiç günah işlememiş gibi olur. Allah bir kulu sevdiği zaman artık günahlar ona zarar vermez.” Sonra -buna delil olarak da- şu ayeti okudu: “Şüphesi Allah tövbe edenleri de sever, temizlenenleri de sever.” (Bakara, 2/222). 

“Ey Allah’ın Resulü! Bunun alameti nedir?” diye sorduklarında, Efendimiz:

“Pişmanlıktır, buyurdu.” (Kenzu’l-Ummal, h. no: 10428).

Fakat şunu unutmamak gerekir ki, ölünceye kadar hiç kimse kendi tövbesinin kabul edilip edilmediğini bilemez. Dolayısıyla, insan her zaman korku ve ümit dengesini korumaya çalışmalıdır. “Ben tövbe ettim, göz yaşları döktüm, artık cennetlik oldum.” demek ne kadar yanlış ise, “Ben günah işledim, artık kurtuluşum yok.” deyip ümitsizlik içerisine girmek de o kadar yanlıştır.  Allah’ın azabından emin olmak  da, onun rahmetinden ümidi kesmek de en büyük günahlardan biridir.

Pişmanlık duygusunu taşımak, dosdoğru yolu takip etmek, makbuliyetin bir alameti olarak telakki etmek, bu hidayeti Allah’ın bir lütfü olarak görmek ve her an sapabileceğini düşünerek Rabbine yalvarmak, dengeyi sağlayan bir düşünce ürünüdür.

İlave bilgi için tıklayınız:

Affetmek konusunda bilgi almak için; AFV.

Günah işleyen kişi, tövbe etmekle günahlarından kurtulabilir mi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun