Hacca gitmek üzerine farz olan bir kimse, hacca mı gitmeli yoksa evlenme yaşında olan çocuğunu mu evlendirmelidir, öncelik hangisine aittir?

Tarih: 26.10.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Sağlık ve servet yönünden haccetme imkanına sahip, hür, akıllı ve buluğ çağına erişmiş Müslümanların, ömürlerinde bir defa haccetmeleri farzdır. Bu şartları taşıyan kişinin, imkan elde edince, geciktirmeden bu farzı yerine getirmesi gerekir. Bu itibarla, kişinin evlenme çağında bekar çocuğu da bulunsa, bu şartları taşıması halinde hac etmesi farzdır. Hacca gitmeyip de, hac parasını çocuğunu evlendirmek için kullanırsa, hac yükümlülüğü üzerinden kalkmaz.

2. Ebeveyn / anne-baba, çocuğunu büyütmek ve imkânları nisbetinde eğitimini sağlayıp evliliğine yardım etmek durumundadır. Bu görevlerin bir kısmı dini bir kısmı da gelenekseldir. Nur Suresi'nin 32. ayetinde evlendirme konusu genel anlamda bir görev olarak yüklenmiştir. Ebeveyn evlendirme konusunda da gücü yettiğince evladına yardım etmelidir.

3.  Eğer çocuğun evlenme zamanı gelmişse ve evlenmediği takdirde günaha girme durumu söz konusu olursa, ebeveynin, çocuklarını hemen evlendirmeleri gerekir. Böyle bir durum yoksa hacca gitmeyi tercih etmelidirler.

İlave bilgi için tıklayınız:

Gençler İslam ahlakına göre kaç yaşında evlendirilmelidir? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun