Bankaların vermiş olduğu faizsiz kredilerin herhangi bir sakıncası var mı?

Tarih: 08.12.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kampanya yaparak istenilen miktarın aynısını geri ödemeli kampanyalar düzenliyorlar, bunlarda sakınca var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. Ev, araba, vb. satın almak üzere özel kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de böyledir. Hangi maksatla olursa olsun, bankaların verdiği faizli kredilerin durumu da aynıdır.

Banka müşteri memnunuyeti adına herhangi bir faiz eklemeden verdiği anaparayı geri alacak şekilde kredi veriyorsa bunu kullanmanın bir mahzuru yoktur. Zira faiz muamelesine neden olacak bir durum söz konusu değildir.

Zaruret ise, kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu bireylerin sağlık ve güvenlik içinde yaşamalarını sağlayan vazgeçilmezlerdir.

"Komisyon", "masraf", "dosya parası" veya başka isimler altında fazla bir paranın talep edilmesinin faiz olup olmaması araştırılması gereken bir durumdur. Ayrıca verilmeden kesilen paranın, peşin faiz olma ihtimali de vardır.

Zira kaynağı, miktarı, yeri ve amacı ne olursa olsun, faizin ve faizli muamelelerin her çeşidi dinimizde haram kılınmıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun