"Allah küfredenleri sevmez" ayetindeki küfürden maksat nedir?

Tarih: 28.12.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sövme, küfretme de buna girer mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayetlerin (bk. Rum, 30/45; Al-i İmran, 3/32) “Allah küfredenleri sevmez.” şeklinde tercüme edilmesi pek isabetli değildir. Çok eski meallerde yer alan bu ifadeler, o günkü Türkçe’ye uygun olabilir, fakat günümüzdeki Türkçe’ye pek uygun değildir. Sizlerin de bu konuda tereddüt etmeniz, bunun bir kanıtıdır.

“Küfredenler” kelimesi, “kâfirun / kâfirin” kelimesinin tercümesidir. Hâlbuki biz bugün bunu “kâfirler / kâfir olanlar / küfre girenler / inkârcılar” gibi sözcüklerle ifade etmeliyiz.

Elbetteki Allah, yeryüzünde fesat çıkaranları -bozguncuları- (Bakara, 2/205), israf edenleri (Araf, 7/31), zalimleri (Al-i İmran, 3/57) hainlik edenleri -ihaneti- (Nisa, 4/107), dünya malı ile gururlanıp, şımaranları, (Kasas, 28/76), kibri -büyüklük taslayanları- böbürlenenleri (Hadid, 57/23) kötü sözü açıkça söyleyenleri (Nisa, 4/148) de sevmez. Ancak soruda geçen küfür, inkâr etmek anlamındadır.

Özetle, ilgili ayetlerin manası “Allah kâfirleri / inkârcıları sevmez” şeklindedir. Yoksa sövmek manasına gelen küfretmekle bir ilgisi yoktur. Çünkü inkâr etmek ile sövmek, çok farklı şeylerdir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun