Namazın ilk rekatında okuduğumuz sure ile ikinci rekatta okuduğumuz sure arasında, uzunluk bakımdan fark olması önemli midir?

Tarih: 05.01.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hanefî Mezhebi'nde prensip olarak, bir vacibin terki tahrimen mekruh, sünnetin terki ise tenzihen mekruhtur.

İlk rekatta okunan surenin, ikinci rekatta okunan sureden daha uzun olması sünnettir. Bunun tersini yapmak tenzihen mekruhtur.

Ancak, iki surenin ayetleri kısalık, uzunluk bakımından farklı ise, bunları kelimeler açısından değerlendirmek uygun görülmüştür. Buna göre, on beş ayetli bir sure, kelimeler bakımından yirmi ayetli bir sureden daha uzun sayılıyorsa, on beş ayetli sureyi ilk rekat okumakta bir kerahet yoktur.(bk. Reduu’l-Muhtar, 1/542-543).

Kur'ân-ı Kerim’in tertibi, Fatiha Suresi'nden, Nâs Suresi’ne doğrudur. Namazda Fatiha Suresi’ne ilâve sure okunması gereken rekatlarda, önceki rekatta okunan sûrenin ya hemen takip eden sûre, ya da en az iki sûre atlanarak gelen sûreyi okumalıdır. Aksi takdirde namaz bozulmaz ise de mekruh olur.

Bütün namazlarda ikinci rekatı, birinci rekattan üç veya daha çok ayet okumak suretiyle uzatmak mekruhtur. Üç ayetten az olan uzatma ise mekruh değildir.

Nafile namazların üçüncü rekatını, birinci rekatından uzun okumak ise mekruh değildir. Vitir namazı da bu konuda nafile namazlar gibidir.

Bu itibarla vitir namazının, birinci rekatında Asr Suresi, ikinci rekatında Felak Suresi, üçüncü rekatında da Nas Suresi'ni okumak mekruh olmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Namaz surelerini namazda hangi sırayla okumalıyız? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+

Yorumlar

baranbereket

Çok güzel bir cevap tabiki Sümerlerden öncede bir çok uygarlık kalıntı bırakmadan gitmiş olabilir bugün doğru diye bildiğimiz tarihi bir bilgi yarın yeni bir bilgi geldiğinde çürüyebiliyor

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun