Gelmiş, gelen ve gelecek bütün insanların, nerede öleceği, kimlerin cennete kimlerin cehenneme gideceği, Allah katında hepsinin belli olduğu, anlamına gelen hadis-i şerif doğru mudur?

Tarih: 21.01.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber (a.s.m)   şöyle buyurmuştur:

“Sizin her birinizin annesinin karnındaki yaratılışının toplanması / spermin yumurtayla birleşip döllenmesi kırk günde olur. Sonra aynı süre içerisinde alaka / yapışkan-döllenmiş hücre haline gelir. Sonra aynı süre içerisinde mudga / çiğnemlik et parçası görünümündeki şeklini alır. Sonra Allah dört kelimeyi / dört hususu yazmakla görevlendirilen bir melek gönderir ve kendisine: ‘Onun amelini, rızkını, ecelini, bir de şaki veya said olduğunu yaz.’ diye emredilir. Sonra kendisine ruh üflenir…” (Buharî, Bedu’l-halk, 6)

Zaten iman şuurundan nasiplenmiş bir akıl ve mantıkla düşündüğümüz zaman, Allah’ın her şeyi önceden bilmesi, onun Allah olmasının olmazsa olmaz vasfıdır. Bunun başka bir ihtimali yoktur. Çünkü eğer herhangi bir konuda önceden bilmediği bir şey söz konusu olursa -haşa yüz bin defa haşa- onun o konuda cahil olması lazım gelir. Halbuki gerek mücessem Kur’an olan Kâinat kitabı, gerek kâinatın ezeli ve ebedî tercümanı olan Kur’an, Allah’ın her şeyi bilen kuşatıcı bir ilme sahip olduğunu ilan etmektedir.

İlim vasfı zorlayıcı bir fonksiyona sahip değildir, bilakis olacak şeylerin nasıl olacağını izleyen bir mekanizmadır. Allah’ın ilmi ezelî olduğu için, bütün zamanları birden kuşatır. Onun için geçmiş, şimdiki ve gelecek anlamında, birbirini takip eden zaman zincirinin halkaları söz konusu değildir. Dünü, yarını, bugünü hepsini aynı anda görür, kuşatır.

Allah’ın emir ve yasakları, onun sonsuz ilmine göre değil, imtihana tabi olan insanların özgür iradesine göre şekillenmektedir. Uygulamanın olumlu veya olumsuz sonucu, insanın kendisine aittir. Bir öğrencinin sene sonu durumunu ta sene başında bir şekilde bilsek bile, o bilgimizle yetinmeyip, adaletin tezahürü için onu, diğer öğrencilerle birlikte okula alıp uygulamalı bir imtihandan sonra kendisine not vermekteyiz. İlahî adalet, bu hususa çok daha fazla dikkat etmektedir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kadere imanın kaynağı nedir? Kader bizim irademizi ve tercihimizi yok eder mi?

Madem Cenâb-ı Hak ezelî ilmiyle benim ne yapacağımı biliyor, öyleyse benim ne kabahatim var?

Bizim ne yapacağımız kaderimizde yazılmış ise bizim ne suçumuz var?

İnsan niçin yaratılmıştır? Gayesi ve hedefi ne olmalıdır?

Kur'an'da pekçok ayette geçen "kalplerin mühürlenmesi" ne demektir? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun