Peygamberimiz'in cübbesini çekip boynuna iz bırakmak saygısızlık değil midir?

Tarih: 22.02.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir sahabenin Peygamberimiz (asv)'in cübbesini çekip boynuna iz bıraktığı rivayet ediliyor. Bu olay, Peygamberimize büyük bir saygısızlık değil midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu olayı Hz. Ebu Hureyre anlatıyor: Biz her  sabah Resulullah (a.s.m) ile birlikte mescitte oturuyorduk. Prensip olarak kendisi evine gitmek için ayağa kalktığında biz de ayağa kalkar ve o evine gidinceye kadar ayakta beklerdik. Bir gün kalkıp mescidin ortasına geldiğinde bedevî bir adam yanına gidip;

“Ya Muhammed! Bana iki deve yükü zahire ver; sen bunu kendi malından ne de babanın malından veriyor değilsin.” dedi.

Bu arada arkadan kendisine yetişir yetişmez ridasından / abasından tutmuş çekiyordu, öyle ki boynu kıpkırmızı kesilmişti. Bunun üzerine Resulullah (a.s.m):

“Hayır! Allah’tan bağışlanmamı dilerim (vereceğim malın bana veya babama ait olduğunu söylemekten Allah’a sığınırım), fakat benim yakamı bırakmadan sana bir şey vermem.” dedi; bunu üç defa tekrarladı. Sonra bir adam çağırdı ve ona:

“Bu adama biri arpa, biri de hurma olmak üzere iki deve yükünü ver.” buyurdu.(Kenzu’l-Ummal, h. No: 18709).

Görüldüğü üzere, bu adam Hz. Peygamber (a.s.m)’in makamını iyi bilmeyen bedevî, cahil bir adamdır. Onun için bunu baz alarak sahabe hakkında yanlış düşünmemek gerekir. Ebu Hureyre’nin bunu yapanı “Bedevî” olarak tanıtması, kendisinin Hz. Peygamer (a.s.m)’e “Ya Muhammed!” diye hitap etmesi, ayrıca diğer yanlış söz ve davranışları zaten durumunu ele vermektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun