Rızkını masörlükten kazanan birisinin, karşı cinse veya hem cinsinin avret mahalline sağlık sorunları nedeni ile masaj yapması caiz midir?

Tarih: 09.03.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sağlık için masaj yaptırmanın hükmü nedir?
- Aldığı ücret helal midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Öncelikle şunu ifade edelim ki, tedavi etmek gibi bir durum olmaksızın, bir başkasının avret yerlerine bakmak dinimizde caiz değildir.

Avret kavramı ise, bir zaruret bulunmaksızın insan vücudunda açılması helal olmayan, namazda ve namaz dışında örtülmesi farz ve başkalarınca bakılması haram olan yerleri ifade etmektedir. Bu bağlamda bir erkeğin avret yeri, göbek ile diz kapağı arasıdır. Kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. Müslüman kadınların diğer Müslüman kadınlara karşı avret yeri ise, "göbekle diz kapakları arasında kalan" kısımdır. Bu avret sayılan yerlerin zaruret ve ihtiyaç olmadan başkalarına (kadınlara veya erkeklere) gösterilmesi caiz değildir.

Bu itibarla masaj yaptırmak isteyen kişinin, yabancı bir kişiye avret mahallini açması ve baktırması helal olmadığı gibi; o kişiye de bu kısma bakmak ve dokunmak helal olmaz.

Ancak masör bir erkeğin, erkeklerin avret yerleri dışında kalan uzuvlarına masaj yapması caiz olduğu gibi masörlük yapan bir hanımefendinin de, Müslüman kadınların avret yerleri (göbekle diz kapakları arasında kalan kısım) hariç, diğer uzuvlarına masaj yapması caiz. Erkek ve kadıınların karşı cinslere masaj yapmaları ise, caiz olmaz.

2. Avret sayılan uzuvlara sağlık gerekçesi ile zorunlu olarak bir masaj yapılacaksa; bu zaruret ölçüsünde caiz olur.

3. Helal alanlara yapılan masajdan ötürü ücret almak helaldir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun