Çocuklar öldürülüyor ya da tecavüze uğruyorlarsa, bunun sorumlusu Hz. Muhammed midir?

Tarih: 29.03.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Çünkü kainat onun yüzünden kurulmadı mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Kâinat Hz. Muhammed (a.s.m)’in yüzü suyu hürmetine yaratıldı.” ifadesinin manası şudur: Kâinat Allah’ın isim, sıfat ve fiillerinin yansıdığı, sırlarla dolu bir kitaptır. Allah ezelî ilminde Hz. Muhammed (asm) gibi bunu açıklayacak bir muallimi tayin edeceğini bildiği için, bu kâinat kitabını yazmıştır. Çünkü, eğer bir kitap ne kadar mükemmel olursa olsun, tam anlaşılmıyorsa ve onu açıklayan bir muallimi de yoksa o kitabın bir değeri olmaz.

Bunun gibi “Kainatın yaratılmasının amacı nedir? Bunu kim yaratmış? Başına bir kıyamet gelip de sonunda yıkılacak mı? Yıkıldıktan sonra ne olacak? Özellikle bu kâinatın bir parçası ve şuurlu bir varlık olan insanın yaratılış gayesi nedir? Sorumluluğu var mıdır?  Öldükten sonra hiç mi olacak yoksa yeniden diriltilecek mi?” gibi soruların cevabını vermek üzere Hz. Muhammed (asm) gibi eşsiz bir peygamber muallim olarak tayin edilmeseydi, bu kâinat kitabını hakkıyla okuyup anlayamazdık, onun ince sırlarını öğrenip kavrayamazdık.

Acaba, bir devletin görevi okul, üniversite açmak değil midir? Peki eğer ders verecek muallimler, hocalar yoksa bu okulların açılması abesle iştigal olmaz mı?

Peki; eğer o okulda bir canî gelip okulda bir cinayet işlese “Muallim olmasaydı okul açılmazdı ve bu cinayet işlenmezdi.” diyerek suçu muallime atmak doğru mudur? Zerre kadar şuuru olan böyle cahilcesine bir iddiaya sahip çıkar mı?

“Kâinat Hz. Muhammed (a.s.m)’in yüzü suyu hürmetine yaratıldı.” ifadesi kâinatın insana bakan yönünü tasvir etmek, insana faydası olan tarafını nazara vermek için kullanılmıştır. Yoksa kâinatın yüzde doksan dokuz gayesi Allah’ın bizzat kendisine bakar. O, harika sanatını görmek, eşsiz yaratmasını müşahede etmek istediği için kâinatı yaratmıştır. Sonsuz ilim ve kudretinin eserlerini ortaya koymak için evreni var etmiştir. Şimdi, sayısız nimetlerle donattığı bu yeryüzü sofrasını göz ardı etmek ve imtihanın gereği olarak özgür iradeye sahip kıldığı insanlar tarafından yapılan cinayetlerin faturasını Allah’a mı keseceksiniz?

Hangi devlette, bir insanın işlediği suçun sorumluluğunu -ona değil de- onun dünyaya gelmesine vesile olduğu için babasına yükleyen bir hukuk sistemi var?

Özetle kainat çapında ne kadar güzellikler varsa, Allah’a şükrü gerektiren birer nimettir. Keza, yeryüzünde ne kadar güzel ahlak örnekleri, ne kadar insanlık parıltıları, ne kadar terbiyevî güzellikler varsa hepsi de peygamberler vasıtasıyla, özellikle de Hz. Muhammed (asm) gibi bir rehber sayesinde vardır ve bize düşen onlara/özellikle de ona karşı şükran borcumuzu eda etmektir. Hayatlarını, hayatımıza hayat kılmaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun