Kadın namustur; dışarıya çıktığı zaman şeytan ondan asla ayrılmaz, anlamına gelen bir hadis var mıdır?

Tarih: 06.04.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Varsa nasıl anlamak gerekir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Tirmizî’de geçen hadisin anlamı şöyledir:

“Kadın avrettir (namustur),  dışarıya çıktığı zaman şeytan onunla beraber olur.” (Tirmizî, Reda’, 18)

Tirmizî bu rivayetin “hasen garip” olduğunu söylemiştir. (Tirmizi, a.y)

Taberanî/Kebir’de bu hadisi biraz daha uzunca bir ifadeyle söz konusu edilmiştir:

“Kadın avrettir (namustur), dışarıya çıktığı zaman şeytan onunla hep beraber olur. Onun Allah’a en yakın olduğu zamanı evinin içinde bulunduğu anıdır.” Heysemî, bu rivayetin sahih olduğunu belirtmiştir. (Zevaid, 2/35)

Bunun manası malumdur; şeytan -fıtraten cemalperest olan- kadınları dışarıda gezerken erkelere karşı daha cazip bir tutum takınmaya yönlendirir. Bu çok bariz bir teamüldür onlar için. Gerçi kadınlar bunu sadece erkekler için yapmazlar. Fakat dışarıya çıkarken erkeklerden daha fazla güzel giyinmeye dikkat ederler. Hadislerden Asr-ı saadette bu huyun onlarda ön planda olduğunu anlıyoruz. Hadis, bu konuda kadınların dikkatli olmalarını istiyor.

Söz konusu ettiğimiz bu hadiste geçen  ve “şeytan onunla beraber olur” veya “ondan asla ayrılmaz” şeklinde tercüme edilen “isteşrefe” kelimesi aynı zamanda “süslü göstermek” manasına da gelir.(bk. Tuhfetu’lahvezî, ilgili hadisin şerhi). Bu süslemenin sonucudur ki, “Yirmi erkekten ancak bir iki kişi vardır ki gördüğü kadınları kendi eşinden daha güzel görmez.”

Bu gün yapılması gereken şey, dışarı çıktığında veya işe gittiğinde kadının fazla süslü elbiseler giymeye heveslenmemeli, üst elbise olarak giydiği çarşaf veya mantonun vücut hatalarını göstermeyecek şekilde geniş olmasına dikkat göstermelidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun