Evlilikte denklik nasıl olmalıdır?

Tarih: 20.04.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Dini görevlerini eksiksiz yapmaya çalışan bir kadınla namaz kılmayan ve alkol kullanan bir erkeğin evlenmesi caiz midir? 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Caiz olup olmaması ayrı bir konu, anlaşıp anlaşamamanız ise başka bir konudur.

İkiniz de Müslüman olduğunuza göre evlenmenizin bir mahzuru olmaz, "caiz" diyebiliriz. Fakat inanç birliği geçim için yeterli değil. İnandıklarınızı hayata geçirmeniz, yaşamanız, uygulamanız önemlidir.

Çünkü Peygamberimiz (asm)'in belirttiği gibi küfüv/denk değilsiniz. Evlilikte güzellik, asalet, mali durum ve dini yaşantı gibi dört temel tercihi nedeni olduğunu ifade eden Peygamberimiz (asm), "Sen dindar olanı tercih et, mesut olursun." (İbni Mâce, Nikâh 6) derken, aynı inancı paylaşmakla birlikte, "dini, hayata geçirmede" ortak bir özelliğin bulunmasına dikkat çekiyor.

Siz dini görevlerinizi eksiksiz yerine getirmeye çalışırken, evleneceğiniz kişi dinin en önemli emirlerinden biri olan namazı kılmıyor, yine dinin kesin olarak yasakladığı alkol kullanmaya devam ediyorsa, aranızda ciddi ayrılık vardır.

Siz ezanı duyar duymaz seccadenizin başına geçerken, evleneceğiniz kişinin, "ezanda kulağı, namazda gözü" yoksa ve hiç oralı olmuyorsa, "kullukta birliktelik" kuramıyorsunuz demektir. Bu yönüyle paylaşımınız kısıtlanır, farklı dünyaların insanı olursunuz.

Bir de alkol kullanıyorsa, nasıl rahat edeceksiniz, durumunu nasıl normal karşılayacaksınız? Aynı sofrada oturup içinizin çektiği gibi, gönlünüze göre yemek yiyebilecek misiniz? Üstelik sizden içki servisi isterse, bunu nasıl yapacaksınız? Buna inancınız izin verecek mi?

Çünkü Peygamberimiz (asm), içki servisi yapanla içeni günah bakımından aynı görüyor.

Görüldüğü gibi, daha şimdiden peşi peşine problemler çıkıyor, aykırılıklar oluşuyor, aranızda iletişim bozuklukları görülüyor.

Bunun için o kişi kendine uygun birisini bulur, siz de kendinize göre birisiyle evliliğe adım atarsınız.

İlave bilgiler için tıklayınız:

Evlenilecek eşlerde aranan vasıflar nelerdir? 

Evlilikte KEFÂET / küfüv, yani denk olmak nedir?

Kadın evlenmek istediğinde velisi olma hakkı önceliği kime aittir? ... 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun