İnsana musallat olan şeytan insan öldükten sonra nereye gidiyor, başka insanlara mı musallat oluyor?

Tarih: 12.05.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kaynaklarda soruya açıkça cevap olacak bir bilgiye rastlayamadık

“Kim Rahman’ın hikmetlerle dolu ders olarak gönderdiği Kur’ân’ı göz ardı ederse, biz de ona bir şeytan sardırırız; artık o, ona arkadaş olur. Bu şeytanlar onları yoldan çıkarırlar, ama onlar kendilerinin hâlâ doğru yolda olduklarını sanırlar. Ta ki huzurumuza gelinceye kadar böyle devam eder. Huzurumuza çıktığında arkadaşına: 'Keşke seninle aramız doğu ile batı arası kadar uzak olsaydı! Meğer sen ne kötü arkadaşmışsın!' der. Allah buyurur: 'Bu temenniniz bugün size hiçbir fayda vermez. Çünkü hayat boyunca, birlikte zulmettiniz. Burada da azabı birlikte çekeceksiniz.'(Zuhruf, 43/36-39)

mealindeki ayetlerde yer alan ifadelerden “her kâfir insana arkadaş olan şeytanın, onun ölümünden sonra başka bir kimseyi yoldan çıkarmaya görevli olmayacağını” anlamak mümkündür. Çünkü ayette bu şeytanın ölümden sonraki diriliş safhasında da yine o eski arkadaşıyla birlikte bulunup onunla beraber cehenneme gideceğini ifade etmektedir.

Eğer bu şeytan eski arkadaşının ölümünden sonra başka birine musallat olsaydı, bu takdirde birden fazla kimselerle birlikte haşrolması gerekir di ki, böyle bir şeyi ayetin ifadelerinden anlamak zor görünmektedir.

Ayetteki ifadeler, özellikle kâfirler hakkında olmakla beraber, cehenneme giden müminler için de aynı şeyin olabileceğini düşünmekte bir sakıncanın olmadığını söyleyebiliriz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun