Bir insan kendisine bu zamanda bir dini kanaat önderi bulmak istese hangi kriterleri baz almalıdır?

Tarih: 15.05.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Her şeyden önce kâmil bir mürşit olmalı, Kur’an ve sünnet çizgisini harfiyen takip eden bir kişiliğe sahip olmalıdır.

- Özellikle bu asırda bir mürşit, dinî ilimler yanında, fen ve felsefeden gelen dalalet şüphelerini izale edecek kadar müspet ilme de sahip olmalıdır.

 - Gerçek mürşit, Ehl-i sünnet gemisinin rotasını takip eden bir kaptan olmalıdır ki, arkasından gidenleri sahil-i selamete çıkarabilsin. 

- Kâmil mürşit, kuş gibi değil, koyun gibi olmalıdır. Bilindiği gibi, kuş sadece ağzında geveleyip durduğu kusmuğunu yavrusuna verir. Halbuki, koyun yeyip içtiğini tamamen sindirdikten sonra arı-duru bir süt halinde yavrusuna ikram eder. İlim ve ameli olmayan, fikir ve takvayı akıl ve kalbine sindiremeyen kimseden kamil mürşit olmaz.

- Maddi menfaat düşünmeyen, daima insanlara gerçeği öğretmekle uğraşan, Kur’an’ın kalplere hâkim olması yolunda çalışmayı hayatının biricik gayesi olarak bilen mürşitlere ihtiyaç vardır.

- Amel ve takva ile donanmış bir kalbe sahip olması yanında, -İslam dininin evrensel güzel prensiplerinin dengesini bozmaması için- itidali muhafaza eden bir irade, hikmetle donanmış bir akla da sahip olması gerekir.

- Kavl-i leyin / yumuşak söz ile muhatabı celp eden bir üsluba sahip olan mürşit, Hz. Peygamber (asm)'in bu konudaki sünnetini tatbik eden kişi demektir.

- Hayat çizgisinde ahireti esas alan, dünyasını da ahiret ekseninde düzenlemeye çalışan semavî bir karaktere sahip mürşitlere ne kadar da muhtacız.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun