Ehl-i sünnet mezhepler birleştirilemez mi?

Tarih: 23.06.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İslam alimleri bu dört Ehl-i sünnet mezhebi tekrar inceleyerek çoğunluğu reyine göre bir Ehl-i sünnet mezhebi oluşturamaz mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsanların zaman ve zemine göre terbiye metodları, eğitimleri ve ihtiyaçları farklı olmaktadır. O nedenle farklı şeriatlar gelmiştir. Ancak Hz. Peygamber (asm)'den sonra başka peygamber gelmeyeceği için, farklı bir şeriat yerine, zamanın şartlarına uygun olarak aynı şeriatta yapılan farklı içtihadlar, bu ihtiyaçları karşılamaya çalışmış ve bu şekilde farklı mezhepler ortaya çıkmıştır.

Bu şekilde ortaya çıkan on iki hak mezhebten şu anda dördü revaçtadır. İşte bu dört mezhebin ihtiyaçlarını karşıladığı bu farklı kesimlerin seviyeleri, sosyal hayat şartları, aynı seviyeye geldiği takdirde, mezhepler ittihad edebilir. Ancak, dünyanın gidişatına bakıldığı zaman bunun çok zor adeta imkansız olduğu görülmektedir. Dolayısıyla, halihazırda mezheplerin birleşmesindense, farklı mezheplerin bulunması daha faydalı görülmektedir.

Bununla beraber, çağımızın hayat şartlarına uyarlanabilir bir görüş hangi hak mezhebe ait olursa olsun, taassub içerisine girmeden o görüşe tabi olunabilir ve uygulanabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun