Tecavüze uğrayan bir kadının doğurduğu çocuk ne yapılmalı?

Tarih: 15.07.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Anne, çocuğu istememe, bir kuruma verme özgürlüğüne sahip midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir annenin, meşru çocuğuna karşı sorumluluğu ne ise, isteği dışında sahip olduğu gayrimeşru bir çocuğu karşısında da aynı sorumluluğu taşımaktadır. Çocuğun bir suçu yoktur.

Hiçbir anne, masum bir yavruya karşı haksızlık sayılacak bir hareket özgürlüğüne sahip değildir.

Yalnız şu vardır ki, meşru çocuk da olsa, herhangi bir sebeple kendisine sahip çıkılmayan bir çocuk, anne-babadan alınıp devletin himayesine alınabilir ve bir kuruma teslim edilebilir.

Bu gayrimeşru çocuk, şayet annenin sosyal çevrede kendisini her zaman zor durumda bırakan bir konumda ise, bu durumda onu babası olan kişiye teslim etmesi, o da olmazsa, kendisine gerçekten güzel bakılan bir kurumun himayesine verme ruhsatı olabilir. Çünkü bu annenin meşru bir dairede evlenme hakkı vardır. Bu çocuk buna engel teşkil edebilir. Veya çevresinde bu yüzden hep kötü bir kadın olarak karşılanabilir. Ama her şeye rağmen anne, çocuğun durumunu riske etmeyecek, huzurunu kaçırmayacak, dinî ve dünyevî hayat şartlarını hazırlayacak bir yere vermeye gayret etmesi gereklidir.

Özetle; çocuk gayrimeşru da olsa anne annedir; himayesine muhtaç olduğu sürece ona bakmak zorundadır. Şayet, ona bakacak yakınlarından başka birileri varsa, bu zorunluluk düşebilir. Mazeretsiz bir surette, bu çocuğu istememe veya bir kuruma verme özgürlüğü yoktur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun