Her gün ırzına geçilen, tecavüzler edilen bir tutsak dayanamayıp intihar ederse bunun hükmü nedir?

Tarih: 13.09.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Haram mıdır?
- Bu durumda olup kafalarını duvarla vura vura intihar eden Müslüman bacılarımız ne yapabilir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu durumda olan bacılarımızın ne kadar zor durumda kaldıklarını çok iyi anladığımızı zannediyoruz. “Ameller niyetlere göredir.” (Buhârî, Bedü’l-Vahy, 1; Müslim, İmare, 155; Ebu Davud, Talak, 11) hadisini biliyoruz. “Ehven-i şer” meselesini idrak edenlerdeniz. Bununla beraber;

Prensip olarak sebebi ne olursa olsun, kişinin kendi kendini intihar etmesine yönelik bir fetva vermeyi düşünemiyoruz. Zira, en büyük bir günah olan böyle bir yola insanları sevk etmek son derece yanlış olmakla beraber, yerinde olmayan birçok intihar olaylarına da yol açabilir.

Unutmamak gerekir ki, İslam’a göre; “İntihar zinadan daha büyük bir günahtır. Bir günaha zorlanan kimsenin vebali yoktur. Kendi iradesiyle intihar etmek, zorla zinaya sürüklenmekten daha veballidir.”

Bu gibi durumlarda, kişi imandan aldığı şuur ile donattığı vicdanına danışmalı ve bütün samimiyetiyle Allah’a doğruyu göstermesi için yalvarmalı, imkânı varsa istihare etmeli ve sonunda vicdanının sesine kulak vermelidir. 

Bize göre, bu işe direnç gösterip zalimler tarafından öldürülmesini sağlaması, kendi kendini öldürmesinden daha uygundur. Böylece şehitlik mertebesi elde etmiş olur. Allah bütün mazlumlarla beraber bu mazlum ve masum bacılarımıza da en kısa zamanda bir ferec, bir çıkış yolu göstersin, onları o sonsuz merhametiyle zalimlerin elinden kurtarsın, âmîn!

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Vbdestabe

Fetva verilmez lakin böyle bir durumda kalan bir bacımızıda kınamak yanlıştır. Olaya duygusal olarak baktıgımızda kadının intihar etmesi bize dahada hoş gelebilir ama muradı ilahiyi tam bilemeyiz.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
expert

"Allah bütün mazlumlarla beraber bu mazlum ve masum bacılarımıza da en kısa zamanda bir ferec, bir çıkış yolu göstersin, onları o sonsuz merhametiyle zalimlerin elinden kurtarsın, âmîn!"

Amin.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun