Geçmiş ümmetlerde namaz 50 (elli) vakit imiş; bir günde 24 saat var, her saat başı bir vakit namaz kılsalar yirmi dört vakit ediyor; onlar elli vakti neye göre nasıl kılmışlar acaba?

Tarih: 29.09.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Yahudilerde günde elli vakit namazın farz olduğuna” dair bilgi, tefsircilerin görüşü olarak kaynaklarda yer almıştır. (bk. Razî, Beyzavî, Bakara, 286. ayetin tefsiri).

Miraçta elli vakit namazın tedricen beşe indiğini gösteren hadis-i şeriflerdeki şu cümle özellikle vurgulanmıştır:

"Namaz beş vakte indirildikten sonra şöyle hitap edildi: ‘Ya Muhammed! Benim nezdimde (hükmü kesinleşmiş olan) bu söz asla değiştirilmez. Bu beş vakit (Rabbinin bir lütfu olarak on misliyle kabul edilerek) senin için elli vakit sayılacaktır." (Buharî, salat, 1; Müslim, İman, 259, Tirmizî, salat, 159).

Daha önceki ümmetlerde namazın elli vakit olduğuna elimizde kesin bilgiler yoktur. Buharî’nin rivayetinde  Hz. Musa (as)’ın kendi ümmeti için elli vakit namaz olduğuna dair bir bilgi yoktur. Onun söylediği sadece şudur: “Rabbine müracaat et, çünkü senin ümmetin buna takat getiremez.” (Buharî, a.g.e).

Müslim’in rivayetinde Hz. Musa (as)’ın; “Namazın vakitlerinin azaltması için Rabbine müracaat et, ümmetin buna takat getiremez.” manasındaki sözünden sonra “Çünkü, ben bu konuda İsrail oğullarını denedim, tecrübe ettim.” sözlerine de yer verilmiştir.(Müslim, a.g.e).

Tirmizî’de de şu ifadeler yer almıştır:

“İsra gecesi namaz elli vakit olarak farz kılındı, sonra azaltılarak beş vakte indirildi ve şöyle seslenildi: Ey Muhammed, benim katımda söz değişmez, senin için bu beş vakit namaz sebebiyle elli vakit sevâbı vardır.” (Tirmizî, a.g.e).

Nesaî’de de şu ifadelere yer verilmiştir:

“Musa: (Peygamberimize hitaben): ‘Ben, insanları senden iyi tanırım; İsrailoğullarından neler neler çektim, senin ümmetin bu elli vakit namaza hiç dayanamaz…’dedi” (Nesaî, Salat, 1).

Dikkat edilirse bu hadis kaynaklarında, İsariloğullarına elli vakit namazın farz olduğuna dair açık hiç bir ifade söz konusu değildir.

Bununla beraber mümkündür ki, İsrail oğullarına bir nevi ceza olarak bir süreliğine böyle bir vazife yüklenmiş olabilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Miraç gecesi namazın elli vakitten beş vakte indirilmesi...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun