Network Marketing, Ağ Pazarlama gibi sistemler hangi hallerde caiz olmaktan çıkar?

Tarih: 07.10.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

Çağımızda hızla öne çıkan, internetin hızı ve tavsiyenin gücünü kullanarak büyük bir pazar haline gelen Network Marketingin pazarlama ülkemizde de çok yaygınlaşıyor. Ancak bu sistemi istismar edenler var. Hangi durumlarda bu sistem caiz değildir.
Örneğin, Network Marketing ismi altında ticaret yaptıklarını iddia eden Saadet Zinciri, Titan ve piramit gibi yapılar caiz midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam'ın yasakladığı faiz, aldatma, haksız yere başkasının malını yeme, kumar yoluyla kazanç sağlama veya içki, domuz eti gibi haram malların satışı olmadığı sürece, hile karışmıyorsa, israfı ve lüks tüketimi de teşvik etmiyorsa, internet üzerinden veya başka bir yolla yapılan ticarete haram diyemeyiz.

Soruda geçen sisteme gelince; sistemin görebildiğimiz kadarıyla İslami açıdan sakıncaları şunlardır:

1. Sistem, insanları, "bol üye bul, sonra altındakiler çalışsın, ömrünün sonuna kadar düzenli gelirin olsun" diyerek, tembelliğe itiyor. Millete, memlekete faydalı hiçbir üretim yok.

2. Satın alınan hizmet veya üründen cayma hakkınız yok. İslami ticaretin kuralı alan ürünün satın alınırken elde olması, niteliklerinin belli olması kuralına da uyulmuyor.

3. Üyeler, üye buldukça para kazanabiliyor, ama aslında en büyük parayı, değişik ülkelerde kurulmuş naylon şirket kazanıyor. Türkiye'de elde edilen gelirin hiçbir bölümü ülkemizde vergi olarak ödenmiyor. Her işlem internet üzerinden yapılıyor. Milli sermaye ve birikim gayri meşru yollarla, yabancı ellere aktarılıyor.

Sistemin çalışmasıyla ilgili yapılan açıklamalara göre, alınan nesne belirsiz, daha da önemlisi “sistemden çıkmak isteyen hiçbir şey alamıyor” bu da demektir ki, aldığı bir şey yok, işlem göstermelik. Şu halde böyle bir işlem caiz olmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Network Marketing, Ağ Pazarlama gibi sistemler ve 2. nesil üyelerden kâr payı almak caiz mi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun