Allah’ın sevmesi ve gazabı da diğer sıfatları gibi zamandan münezzeh ve sürekli midir? Cennetlik olacak bir kul cehennemlik amel işliyorsa bu kulunu sürekli sever mi?

Allah’ın bütün sıfatları gibi, muhabbet / sevgi sıfatı da elbette sonsuzdur, ezelîdir, ebedîdir.

Allah’ın bizzat sıfatları ile herhangi bir varlıkta tecelli eden tezahürlerini birbirine karıştırmamak gerekir. Mesela, Allah bizi yaratmıştır. Allah’ın Halık / yaratıcı ismi ezelî ve ebedî olmakla beraber, bizim yaratılışımızla ilgili olarak tezahür etmiş tecellisi sınırlıdır, yarattığı zamana bağlıdır.

Konuyla ilgili genel bir prensip söylemek gerekirse; Allah’ın sıfatları bizzat sonsuz ve süreklidir, herhangi bir varlıktaki tecellileri ise o varlığın kabiliyetine göredir. Mesela, Muhyi / hayat veren isminin iki kişide yansıyan tecellisi farklıdır. Doğumundan sonra bir yıl yaşamış olan kimse ile seksen yıl yaşamış olan kimsedeki tecellinin aynı olmadığı, izah edilmeye ihtiyaç duymayacak kadar açıktır.

Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, Allah’ın bir kuluna karşı sevgisi, o kulun sevgiyi hakkeden durumunun devam veya devamsızlığına bağlı olarak değişir. Aynı günde sabah namazını kılan bir kulun -bu itaatinden dolayı- sevilmesi söz konusu olduğu gibi, öğle namazını mazeretsiz kılmadığı zaman da -bu isyanından ötürü- sevimsizliği söz konusudur.

Gençliğinde bir çok isyana imza atmış nice insanlar, daha sonra velayet derecesine çıkmışlardır. Demek ki daha önce sevimsiz olan bu insanlar, sonradan Allah’ın sevgili kulları olmuşlardır.

Şunu da belirtelim ki, Allah’ın sevgisi sadece insanlara mahsus değildir. Bir sanatkâr yaptığı güzel sanatlarını sevdiği gibi, Allah da harika sanatı olan bütün varlıkları, dünyada ve ahiretteki tüm yaratıklarını sever.

İşte her yönüyle sanatkârları olan yüce yaratıcıyı lisan-ı kal ve lisan-ı hal ile medh-u sena eden; adeta tesbih, tahmid ve tehlillerle yaratıcısını alkışlayarak memnuniyetlerini ilan eden bu -ebede kadar uzanan- yaratıklar zincirinin sürekliliği, Allah’ın muhabbet sıfatının sürekli tecellisi için yeterli bir ekrandır...

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun