Allah’ın, Rahman ve Rahim isimlerinin dünyada, insanda ve ahiretteki tecellilerine örnek verir misiniz?

Tarih: 11.11.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Dünyadaki nimetler Rahman’ın tecellisi olduğu halde, neden yağmur Rahim isminin tecellisidir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Rahman ve Rahîm isimlerinin her ikisinin de ortak manaları rahmettir. Ancak, Rahman isminin Rezzak manasında olması ve aynı zamanda,

“Rahman arşa istiva etti.” (Taha, 20/5)

manasındaki ayetin işaret ettiği gibi, bu ismin tecellisinin Arş- ı rububiyetin merkezinde yer alması, keza Allah lafza-i celalden sonra Allah’ın ikinci ism-i hassı olması, özellikle dünyadaki yaratma, idare etme ve canlıların rızkını verme ve hayat şartlarını hazırlama gibi geniş bir sahada ilahî rahmetin tecellisinin merkezinde olması, Rahman isminin Rahîm isminden çok daha geniş bir rahmet  kaynağı olduğunu gösterir.

Yağmura rahmet adının verilmesi, onun Rahman isminin bir tecellisi olmadığını göstermez. Bilakis, yağmurun bir rızık penceresi olması, yağmurun kaynağı olan bulut ve atmosferin bir hayat atmosferi olması haysiyetiyle, Rahman'ın isminin tecellisi olduğunun göstergesidir. Zaten Allah’ın isimlerinin birbirinden ayrı ve uzak görmek yanlıştır. Şu kadar var ki, herhangi bir işe en yakın olan bir ilahî isim orada merkezde yer alır, diğer isimler de ikinci derece ona yardımcı olurlar.

Mesela, yaratmanın merkezinde HALIK ismi vardır, ancak yaratmada gereken ilim, irade kudret, hikmet vs. sıfatların unvanı olan ALÎM; MURÎD, KADÎR, HAKÎM isimlerinin bulunmaması mümkün değildir.

Keza cennette Rahîm isminin tecellisi merkezdedir, ancak oradaki bin bir türlü nimet söz konusu olduğuna göre, Rezzak manasındaki Rahman isminin tecellisinin olmaması düşünülemez.

“Ben dilediğim kimseyi cezalandırırım. Rahmetim ise her şeyi kaplar. Rahmetimi (âhirette) Allah’a karşı gelmekten korunan, zekât veren ve özellikle Bizim âyetlerimize iman edenlere nasib edeceğim.” (Araf, 7/156)

mealindeki ayette rahmetin kaynağı olarak hem Rahman hem de Rahîm isimlerinin tecellilerine işaret edilmiştir. “Rahmetim ise her şeyi kaplar” manasındaki cümleyle Rahman ismine, “Rahmetimi (âhirette) Allah’a karşı gelmekten korunan, zekât veren ve özellikle bizim âyetlerimize iman edenlere nasib edeceğim.” manasındaki ifadeyle de Rahîm isminin tecellisine işaret edilmiştir.

İlave bilgiler için tıklayınız:

ER-RAHMÂN / ER-RAHÎM

Fatiha Suresi'nde neden “Elhamdü lillahi Rabbi’l-alemin,”den sonra Allah ın Rahman ve Rahim isimleri zikrediliyor?

“Allah, insanı Rahman suretinde yarattı.” hadis-i şerifinin açıklması.

Rahman, Arşa istiva etmiştir, mealindeki ayette neden Rahman ismi kullanılmıştır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun