Hacca ya da umreye gidenleri, gitmeden önce bizim mi ziyaret etmemiz daha doğru yoksa onların mı gitmeden önce akrabaları ziyaret edip helalleşmesi ve bizim de onlar döndükten sonra ziyaret etmemiz mi doğru?

Tarih: 15.11.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamber Efendimiz (s.a.v.) nasıl yapmıştır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

 Hacca gidecekleri ziyaret etmek ve uğurlamak faziletlidir. Hac yolculuğuna çıkan kişinin de ailesi, komşuları ve dostlarıyla vedalaşması, helalleşmesi müstehaptır. Vedalaşırken iki kimse birbirine şöyle demelidir:

"Dinini, emanetini, işlerinin neticesini Allah'a havale edip ısmarlıyorum. Allah seni takva ile azıklandırsın, günahını bağışlasın, nerede olursan ol hayırları sana kolaylaştırsın!"

Hac vazifelerini yerine getirip memleketlerine dönen hacıların eş, dost, komşu ve arkadaşları tarafından ziyaret edilmesi güzel olur. Ziyarete gelenler,

"Allah haccını kabul etsin, günahlardan korusun. Bu yolda yaptığın masrafların yerini doldursun..."

gibi sözlerle, hacıyı tebrik ederler. Hacı da onlar için dua edip Cenab-ı Hakk’ın onları affetmesini ve bağışlamasını diler, onlar için istiğfar eder. Peygamber Efendimiz (asm):

“Allah’ım, hacıyı ve hacının bağışlanmasını dilediği kimseleri bağışla!” (Hakim, Müstedrek, I/441)

buyurmuştur. Bu bakımdan hacının duasını almak güzel olur.

Hacı, kendisini ziyarete gelenlere hacda şahit olduğu güzellikleri anlatmalıdır. Karşılaştığı bir takım olumsuzluklardan bahsetmemelidir. Hacının, kendisini ziyarete gelenlere imkânları ölçüsünde ikramda bulunması da dinen güzel olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun