Çocuğu olmayanlarla ilgili hadis var mıdır?

Çocuğu olmayanlarla ilgili hadis var mıdır?
Tarih: 08.12.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Çocuğu olmayanlarla ilgili Peygamber Efendimiz (asm)'in hadisi var mıdır? 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Çocuk bir nimettir, bu nimete sahip olmanın da külfeti vardır. Allah dilediğini dilediği nimetle imtihan eder. Bize düşen görev, vermediği nimetleri araştırmak değil, verdiği nimetlere hakkıyla şükretmektir. Çünkü Allah Hakim'dir, asla abes iş yapmaz.

“Göklerin ve yerin hâkimiyeti Allah’ındır. O dilediğini yaratır. Dilediğine kız evlat, dilediğine erkek evlat verir. Veya erkek ve kadın olarak onları evlendirir de onlardan dilediğini kısır bırakır. O her şeyi en iyi bilir, dilediği her şeye kadirdir.” (Şura, 42/49-50)

mealindeki ayette, kısırlığın erkek tarafından da, kadın tarafından da olabileceği ve her iki durumda da bu kısırlığı -hikmetinin gereği olarak bir sebep altında- meydana getirmek Allah’ın işi olduğu belirtilmektedir. Bundan ne erkek sorumludur, ne de kadın sorumludur. Eşler, kısırlığın sorumlusu olmadıkları gibi,  erkek veya kızların doğumundan da sorumlu değildir. Toplumdaki bazı telakkilerin yanlışlığı, bu ayetten de rahatlıkla anlaşılabilir.

Çocuğu olmayanlarla ilgili  olarak olumsuzluklar ifade eden ve hadis olarak gelen rivayetlerin sahih olmadığı, uzmanlarınca ifade edilmiştir.(bk. Z. el-Irakî, Tahrici Ahadisi’l-İhya, İhya ile birlikte-, II/26-27).

Ayrıca bir zamanda nimet olan bir durum, bir başka zamanda sıkıntı nedeni olabilir. Nitekim ahir zamanda çoluk çocuk sıkıntısı çekmeyenler övülmüştür.

İlave bilgi için tıklayınız:

- "Ahir zamanda, sizin en iyiniz çoluk çocuğu olmayandır." sözü hakkında bilgi verir misiniz?

- Çocuğu olmayan kadınla evlenmek sakıncalı mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 200.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun