Kötü / iyi düşünürsek onu mu çekeriz?

Tarih: 15.12.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kötü düşünürsen kötüyü çekersin, iyiyi düşünürsen iyiyi çekersin deniliyor, bu ne kadar doğrudur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsanın iyi veya kötü düşüncelerinin, meydana gelecek olaylar üzerinde doğrudan bir etkisini düşünemiyoruz. Ancak, herkesin dünya içinde kendisine mahsus bir küçük dünyası vardır. Onun bu dünyası, kendi düşüncesine göre şekillenecektir.

Örneğin, siyah bir gözlük takan dışarıyı siyah, mor bir renk takan ise dünyayı mor görür. Bu renkler dünyanın gerçek rengini değil, söz konusu kişinin özel dünyasını yansıtmaktadır. Bunun gibi, iç aleminde üzgün, kalbinden ağlayan bir kimsenin gözünde bütün dünya üzgündür ve ağlıyor. Yine, içinden neşeli ve gülen bir kimsenin gözünde de dünya neşeli ve güleç yüzlüdür. Bu her iki tabloda da gerçek dünya değil, kişinin kendi dünyası sözkonusudur. Ağlayan veya gülen onun hususî dünyasıdır.

“İyi düşünen iyi görür veya çeker.” gibi ifadeler -kanaatimizce- kişilerin dünyalarının renginin, onların psikolojik durumlarıyla paralel olarak gelişeceğinin bir ifadesidir. Bu sebepledir ki, İslam’da olayları, nesneleri uğursuz saymak hoş görülmemiştir. Çünkü bu iş doğru çıksın veya çıkmasın, kişiyi rahatsız eder. Oysa aynı İslam, bir şeyi uğur saymayı onaylar, uygun görür. Çünkü böyle düşünceler, kişinin dünyasını aydınlatan, sevinçlere boğan bir psikolojiyi kazandırır.

İmam Rabbanî’nin şu sözüne kulak vermekte yarar vardır:

“Men ne şebem, ne şeb-perestem / Men gulam-ı şemsem.”

  "Ben ne geceyim, ne de geceyi dost edinen biriyim / Ben güneşin hizmetçisiyim."

Demek ki, ruhu gece gibi karartan kötü düşünceden uzak durmak, sabahın şafağı gibi gönülleri ağartan düşüncelere kuvvet vermek gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun