Hucr b. Adiyy ve Malik Eşter'i, Muaviye mi öldürttü?

Tarih: 21.12.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hucr b. Adiy de Hz. Muyaviye de sahabedir. Hz. Hucr, Cemel ve Sıffin savaşlarında Hz. Ali (ra) tarafında yer almış ve ordusunda komutanlık yapmıştır. Hz. Ali (ra)'in şehit edilmesinden sonra Kufe'de, Emevi Valilerine muhalif olmuş ve hatta bir ara etrafına üç bin kişi toplamıştır. Derken birkaç yakın arkadaşıyla tutuklanmış ve Suriye'ye gönderilmiştir. Burada o ve yakın destekçileri hapsedilmişler, Hz. Ali (ra)'e lanet etmememekte direnmişler ve bununun üzerine öldürülmüşlerdir.

Şiilere göre Hucr (r.a), öldürülen ilk Şiidir. Hz. Muaviye (ra) daha sonra hac için Medine'ye uğradığında, Hz. Ayşe (r.anha) onu Hucr'u öldürdüğü için azarlamış, Hz. Muaviye (ra) ise bunu ümmetin faydası için ve şahitlerin şahitlikleri üzerine yaptığını söyleyerek kendini savunmuştur. Demek o Hucr'u adalet-i izafiye ile yani ehven-i şer olarak öldürdüğünü söylemektedir. (Geniş bilgi için bk. DiA, XVIII, 277- 278)

Eşter Nehai (veya Malik Eşter) Hz. Peygamber (asm) zamanında yaşamış olmakla birlikte onu görmemiştir. O Hz. Ömer (ra) devrininin son yıllarında Kufe'de oturmaya başladı. Hz. Osman (ra)'ın evini kuşatan isyancılar arasında yer aldı. Hatta onun katilleri arasında olduğu da söylenir. Hz. Ali (ra)'nin komutanlarındandır. Sıffin'de önemli yararlılıkları oldu. Hz. Ali (ra) tarafından Muhammed b. Ebu Bekir yerine Mısır valiliğine atandı ve yolda, Muaviye'nin emriyle Ariş âmili tarafında zehirli bal şerbeti ile öldürüldü. Hz. Muaviye onun ölümünü Şam'da ilan ederken, kendisini Hz. Ali (ra)'in sol kolu, Ammar b. Yasir'i de sağ kolu olarak nitelemişti. Bilindiği üzere Hz. Ammar daha önce Sıffin savaşında şehit olmuştu. (Malik Eşter konusu için bk. DİA, XI, 486- 487.)

Biz Ehl-i Sünnet olarak sahabelerin hepsini severiz ve onları iyilikle anarız. Sahabeler arasında içtihad farkından dolayı bazı hadiseler ortaya çıkmış ve ölümler olmuştur. İlk dört halifeden Hz. Osman (ra) ve Hz.  Ali (ra) döneminde ve Hz. Muaviye (ra) dönemindeki iç savaşlarda sahabelerden adam öldürenler ve ölenler olmuştur. En fazla da Hz. Ali (ra) döneminde çok sahabe ve Müslüman ölmüştür. Hz. Ali (ra) de kendi döneminde çıkan karışıklaklarda, savaşlarda bizzat karşı tarafta yer alan Müslümanların ölümü için emir vermiştir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Sahabeler arasında geçen savaşları nasıl değerlendirmek gerekir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Haydar-ı Kerrar

Resululah (sav)in hakkında hak daima Ammar'la beraraberdir buyurduğu Ammar b. Yasir'ide Muaviye öldürtmüştür. ve Resulullah (sav) bir başka hadisinde ya Ammar seni asi ve baği bir topluluk öldürcektir demiştir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun