Öndeki safı doldurmak için yürümek namazı bozar mı?

Tarih: 05.01.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Cemaatle namaz kılma esnasında, kıraat halinde iken, öndeki safı doldurmak için namazda yürümek namazı bozar mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namazda yürümek -bunu gerektiren bir sebep yoksa- mekruh­tur. Bunun gibi art arda adım atıp yürümek de namazı bozar. Çünkü bu tarz harekette «amel-i kesîr» vardır. O hâlde kıbleye doğru, art arda adımları atmaksızın yürümek namazı bozmaz. Ancak bulun­duğu camiden böyle dışarı çıkarsa veya açık havada ise safların dı­şına taşarsa namazı bozulur.

Namazda kıbleye arkasını döndürdüğü takdirde namaz bozulur. O hâlde yürümek sadece kıble tarafına olduğunda ve art arda adım atılmadığı takdirde namazı bozmaz.

Namazda bir saf miktarı yürümek namazı bozmaz. Ama bir de­fada iki saf miktarı yürümek namazı bozar. Önce bir saf miktarı yü­rüdükten sonra durur, sonra ikinci bir saf miktarı yürürse yine de namazı bozulmaz.

Buna göre öndeki safı doldurmak için, peş peşe adımları atmamak şartı ile yürümek namazı bozmaz. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/350-351.)

Ayrıca, aynı safta meydana gelen boşluğu kapatmak için, kıbleden yönünü döndürmeden, ayağını sürüyerek boşluğu doldurmak da namazı bozmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun