"Rabbimiz! Nurumuzu tamamla, bizi bağışla, doğrusu sen her şeye kadirsin." derler." (Tahrim, 66/8) ayetinde geçen, "nurumuzu tamamla" ifadesini açıklar mısınız?

Tarih: 18.01.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Ey inananlar! Yürekten tövbe ederek Allah'a dönün ki, Rabbiniz kötülüklerinizi örtsün, sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere koysun. Allah'ın Peygamberini ve onunla beraber olan müminleri utandırmayacağı o gün, ışıkları önlerinde ve defterleri sağlarından verilmiş olarak yürürler ve 'Rabbimiz! Işığımızı tamamla, bizi bağışla, doğrusu Sen her şeye kadirsin.' derler." (Tahrim, 66/8).

"Nur", iman nurudur ve ahirette Müslümanların imanından dolayı kendilerinden nur saçılacaktır. Hasan-i Basri diyorlar ki: "Kıyamet gününde mü­minler, münafıkların nurlarının söndüğünü görünce Rablerinden, kendi nurları­nın devam etmesini isteyeceklerdir." Âyet-i kerime bu hususu beyan etmektedir.

Allah'a dosdoğru imân eden mü'minlerin kalbinde kök salan imân cev­heri, ebediyen sönmeyecek bir nur mahiyetindedir. Dünya hayatında kişi­nin işlerini ilâhî rızaya göre düzenleyip ruhunu ve kafasını aydınlatır. Âhi­rette ise, bu nur daha da belirginleşip sahibinin önünde ve sağ yanında yer alıp çevresini aydınlatır. Kâfirlerin hiçbir nuru yoktur. O bakımdan on­lar dünya hayatında kalplerini ve ruhlarını küfür kiriyle ve isiyle kararttık­ları gibi, âhirette de mutlak karanlık içinde kalacaklardır. Münafıklara ge­lince, kıyamet gününde onlara geçici bir ışık verilir, onlar bununla sevi­nirlerken birden o ışık sönüverir ve tam bir şaşkınlık ve bocalama içinde kalırlar. Zira ceza amelin cinsinden olur. Onlar dünyada iken zahiren Müs­lüman görünürler, içleri inkâr ve düşmanlıkla dolup taşardı. İkiyüzlülükleri­ne karşılık âhirette onlar da böylece aldatılırlar.

Âhiret gününde münafıkların nurunun söndüğünü gören gerçek müminler korkmaya başlarlar ve şöyle niyazda bulunurlar:

"Ey Rabbımız! Bize nurumuzu tamamla, bizi bağışla. Şüphesiz ki senin kudretin her şeye yeter." (Celal Yıldırım, Kur'an Tefsiri, 12/6277; Elmalılı, Tefsir, İlgili ayetin tefsiri).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun