Namazı bozmanın caiz ve vacip olduğu durumlar nelerdir?

Tarih: 22.01.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Namazda olduğumuzda, annemiz bizi çağırsa namazdan çıkabilir miyiz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namazı bozmak haramdır. Ancak, bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda caiz olur.

- Saldırıya uğrayan veya suya düşen bir insanın yardım istemesi hâlinde, ona yardım etmek maksadıyla namazı bozmak vacip olur.

- Davar sürüsüne kurt veya herhangi bir canavarın saldırması; gözleri kör olan veya tehlikeyi fark etmeyen bir kimsenin kuyuya veya çatıdan aşağı düşme tehlikesi ile karşılaşması durumlarında, yardım için namazı bozmak caizdir. Düşme ihtimali kuvvetli ise o zaman namazı bozmak vacip olur.

- Ebenin; doğacak çocuğun veya annesinin ölmesinden yahut bir organının telef olmasından korkması hâlinde, namazda ise namazı bozması, değilse namazı ertelemesi yani kazaya bırakması da yine vaciptir.

- Canavar, sel, yangın tehlikesinden korkan veya düşmanla karşı karşıya bulunan kimselerin namazlarını ertelemeleri caizdir.

- Nafile namaz kılmakta olan bir kimseyi, anne veya babası, (onun namazda olduğunu bildiği hâlde) çağırırsa namazı bozabilir. Eğer çocuğunun namazda olduğunu bilmeden çağırırsa, namazı bozması vacip olur.

- Farz namazında ise, anne veya babasından biri çağırırsa namazı bozmaz. Ancak bir tehlike dolayısıyla yardım isterlerse, namazı bozmak vacip olur.

- Bir dirhem gümüş değerinde olan şeyin (başkasına ait olsa bile) çalınma korkusu durumunda, farz olsa bile namazı bozmak caizdir.

- Kadın, namaz kılarken tencerenin kaynayıp yemeğin taşmasından veya çocuğunun ağlayıp acı çekmesinden korkarsa namazını bozabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun