Sahabelere uyanlar kurtulur mu?

Tarih: 22.01.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Halbuki onlar kötülenmiştir?
"Kıyamet günü Kevser havuzunda sizden bana gelecekleri beklerken, bazı kimseler yanımdan alıp götürülür.(...)" Bu hadis ile
"Ashabım gökteki yıldızlar gibidir." hadisi çelişmiyor mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hz. Aişe (r.anha) anlatıyor: Hz. Peygamber (a.s.m) şöyle buyurdu:

“Kıyamet günü Kevser havuzunda sizden bana gelecekleri beklerken, bazı kimseler yanımdan alıp götürülür.  Ben 'Ya Rabbi! Bunlar bendendir, benim ümmetimdendir.' diyeceğim. Bana: 'Bunların senden sonra neler yaptıklarını bilmiyor musun? (Bir rivayette: bilmiyorsun). Vallahi onlar senden sonra durmadan gerisin geriye (eski dinlerine) dönüp durdular.' denilir." (Müslim, Taharet, 26-28-29; Fadail, 27-28).

Alimler bu konuda üç görüş belirtmişlerdir:

a. Hadiste geçen dönekler, genel olarak bütün mürted ve münafık olanlardır.

b. Hz. Peygamber (asm) zamanında Müslüman olup da onun vefatından sonra dinden dönen mürtedlerdir. Hz. Ebu Bekir (ra)’in savaştığı irtidat hareketleri meşhurdur.

c. Genel olarak mümin olmakla beraber, büyük günahlara giren ve bidatçilik yapan gruplardır. (bk. Nevevî, ilgili hadislerin şerhi).

Buna göre hadiste göklerdeki yıldızlara benzetilen sahabilerle bir ilişkisi yoktur. Ve dolayısıyla iki hadis arasında bir çelişki de yoktur.

İlave bilgi için tıklayınız:

Sahabe sevgisinin dinimizdeki yeri nedir ki, bazı guruplar sahabelerden bir kısmına düşman olmaları yüzünden ehl-i dalalet kabul ediliyorlar?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun