Niçin "…vel hamdü lillahi rabbil alemin, el Fatiha" deniliyor?

Soru: Camide tesbihattan sonra "vel hamdü lillahi rabbil alemin, el Fatiha" denilmesi ve imam aşir okuduktan sonra "Subhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun, veselamun alel murselin, vel hamdülil lahi rabbil alemin, el Fatiha." demesinin sebebi nedir?

Cevap: Tesbihattan sonra "VELHAMDÜLİLLAHİ RABBİL ALEMİN, EL FATİHA" denilmektedir. "Velhamdülillahi Rabbil alemin" Saffat suresinin 182. ayetidir.

Tesbihatın bitiminde okunan aşirden sonra "Subhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun; veselamun alel murselin; vel hamdülil lahi rabbil alemin" (Saffat suresi, 180-181-182. ayetler) okunmakta, sonra "EL FATİHA" denilmektedir.

Bu ayetlerin meali ise şöyledir:

"180. Kudret ve izzet sahibi Rabbin, insanların her türlü tasavvurunun üstünde (bir yüceliğe sahip)tir.
181. Onun bütün elçilerine selâm olsun!
182. Ve hamd, bütün âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur!"

Bu âyetler çok anlamlı olan âyetlerdendir. İbnü Ebi Hatim'in Şa'bî'den rivayet ettiği bir hadiste Resulullah (s.a.v.) buyurmuştur ki:

"Her kimi, kıyamet günü sevabdan tam ölçekle ölçmek sevindirecekse, bulunduğu meclisten kalkacağı sırada şöyle desin: "Subhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun - veselamun alel murselin - vel hamdülil lahi rabbil âlemin.(Saffat, 37/180-182)" (Kurtubi, El-camiu lil-ahkamil Kuran,15/141. Suyuti, Ed-dürrül Mensur, 5/141. Alusi, Ruhul meani, 12/159) (Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili)

Bu hadisin tavsiyesi doğrultusunda, camiden cemaat ayrılırken bu ayetler okunmaktadır.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 500.000+

Yorumlar

Abdülmelik Kork

Bunu öğrendiğim iyi oldu. Allah razı olsun.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun