Camide cemaatle namaz kılındıktan sonra, ikinci bir imam aynı mihrapta cemaatle namaz kıldırabilir mi?

Tarih: 09.02.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir camide cemaate namaz kıldıracak olan kişi, eğer orada aynı vaktin namazı cemaatle kılınmışsa, ilk imamın kıldırdığı noktada yani mihrapta durarak kıldırmasının bir sakıncası var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Herhangi bir mekânda değil, yalnız resmi imamı bulunan cami veya mescitlerde, cemaat kılındıktan sonra bir grup insan -ezan ve kamet getirmek suretiyle- cemaatle namaz kılarsa, mekruh olur.

Şayet -ikinci kez cemaatle namaz kılınan mekân resmi imam ve müezzini olmayan bir cami / mescit ise veya ilk cemaat namazı ezansız ve kametsiz kılmışsa veya ezan sessiz okunmuşsa yahut yoldan gelen gidenin namaz kılacağı bir yol namazgâhı ise, bu durumda mekruh kalkar.

Yine resmi imamı bulunan cami veya mescitlerde, cemaatle namaz kılındıktan sonra bir grup insan -ezan ve kamet getirmeden- cemaatle namaz kılarsa yine mekruh olmaz. (bk. Dürrü’l-Muhtar, I/552-53; el-Fıkhu’l-İslamî, II, 163).

Dürrü’l-Muhtar’da bu konuda şu görüşlere yer verilmiştir:

"İmam Ebu Yusuf’a göre şayet ikinci cemaat ilk cemaatin tıpkısı bir şekilde kılarsa (tahrimen) mekruhtur. Şayet ilk cemaatten farklı bir pozisyonda kılınırsa mekruh olmaz. Sahih olan görüş budur. Söz gelimi, imamın mihrabında kılınmazsa bu değişiklik hasıl olur ve kerahet kalkar." (bk. Dürrü’l-Muhtar, I, 553).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun