Nasıl olsa Allah affeder diye, namaz kılmamak olur mu?

Tarih: 05.03.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Nasıl olsa Allah affeder diyerek, namaz kılmamak hakkında bilgi verir misiniz?
- Namaz kılanlar ile kılmayanlar arasında bir fark söz konusu olacak mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Nasıl olsa Allah affeder." diyerek namazı terketmek doğru değildir. Bunların durumu "Allah merhametlidir, benim ölmeme müsaade etmez." diyerek yemek yemeyi, su içmeyi bırakan adamların durumu gibidir. Allah namaz kılmayanlara ahirette nasıl muamele edeceğini bildirmiştir. Allah Kur'an'da namaz kılmayanlara azap edeceğini bildiriyor.

Âhiretteki azapla ilgili olarak Allah Teâlâ şöyle buyurur:

"Onlar suçlulara sorarlar: Sizi Sakar cehennemine sürükleyen nedir? Suçlular şöyle cevap verirler: 'Biz namaz kılanlardan değildik...'(Müddessir, 74/40-43).

"Onlardan sonra öyle bir nesil geldi ki, namazı terkettiler, heva ve heveslerine uydular. Onlar bu taşkınlıklarının cezasını yakında göreceklerdir. Fakat tövbe edip, iman eden ve salih amel işleyen bunun dışındadır." (Meryem, 19/59, 60).

"Vay o namaz kılanların hâline ki, onlar kıldıkları namazdan habersizdirler." (Mâûn, 107/4-5).

Hz. Peygamber (asm) de şöyle buyurmuştur:

"Bilerek namazı terkeden kimseden Allah ve Resulü'nün zimmeti kalkar." (Ahmed b. Hanbel, IV, 238, VI, 461).

"Kim ikindi namazını terkederse ameli boşa gitmiş olur." (Buhârî, Mevâkît,13, 34; Nesâî, Salât, 15).

"Kim, önemsemeyerek üç cuma namazını terkederse, Allah Teâlâ onun kalbine mühür vurur." (Nesâî, Cumâ, 2; Tirmizî, Cuma 7; İbn Mâce, İkâme, 93).

Âdem aleyhisselâmdan beri, her dinde bir vakit namaz vardı. Hepsinin kıldığı bir araya toplanarak, Muhammed aleyhisselâma inananlara farz edildi. Namaz kılmak, imanın şartı değildir. Fakat namazın farz olduğuna inanmak, imanın şartıdır.

Namaz, dînin direğidir. Namazını devamlı, doğru ve tam olarak kılan kimse dînini kurmuş, İslâm binâsını ayakta durdurmuş olur. Namazı kılmayan, dînini ve İslâm binâsını yıkmış olur. Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki; "Dinimizin başı, namazdır." Başsız insan olmadığı gibi, namazsız da din olmaz.

Peygamber (asm), cemâati terkedenleri şöyle yermektedir:

"Vallahi içimden öyle arzu ediyorum ki, namaza durulmasını emredeyim de ikâme edilsin, sonra bir adama emredeyim halka namaz kıldırsın. Bu emirden sonra beraberinde odun demetleri olan birkaç adamı, cemâate gelmeyen gurüha götürüp de üzerlerine evlerini cayır cayır yakayım." (el-Muvattâ', Cemâa 3; İbn Mâce, Mesâcid, 17).

İlave bilgi için tıklayınız:

Allah affeder diyip ibadet etmemek ne kadar doğru?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun