Peygamberimiz, Hz. Osman gelince neden doğrulup otururdu?

Tarih: 10.05.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamber Efendimiz (asm), Hz. Ebu Bekr (ra) ve Hz. Ömer (ra) gelince mevcut durumunu bozmaz iken, Hz. Osman (ra) gelince neden doğrulup oturdu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Söz konusu hadis, soruda belirtildiği üzere Müslim’de [bk Fezailu's-Sahabe 26-27 (2401-2402).] geçmektedir. Hadis, Müslim’in sahihinde geçtiğine ve ravileri sika olduğuna göre sahih olarak değerlendirilmelidir.

Hz. Osman (ra), Peygamber Efendimizin (asm) uzanmış olduğunu görseydi, onu rahatsız etmemek için soru sormadan gidecekti. Bunu bilen Peygamber Efendimiz (asm) de yerinden doğrularak onun rahatça sorusunu sormasını sağlamıştır. Nitekim Peygamber Efendimizin (asm):

"Osman çok utangaç birisidir. Ben istifimi hiç bozmadan eski hâlimde iken içeri aldığım takdirde, arzusunu açmadan gideceğinden korktum."

  diye açıklama yapması da bunu göstermektedir.

Bu uygulama bize, uzanarak dostlarla konuşmanın caiz olduğunu gösterir. Her hâliyle bize örnek olan Allah'ın Elçisi (asm), bu uygulamasıyla da ümmetine ders vermektedir.

Ayrıca Hz. Osman (ra) gireceğinde, Peygamber Efendimizin (asm) Hz. Ayşe (r.anha)'den üzerine örtü almasını istemesi, olayın değişik zamanlarda olduğunu göstermektedir. Çünkü Hz. Ömer (ra) içeri girdiğinde Hz. Ayşe (r.anha)'nin örtüsüz olması düşünülemez. Demek ki farklı zamanlarda olan bu konu birleştirilerek aktarılımış. Nitekim hadisi rivayet eden Muhammed b. Ebi Harmele, "Bu olayın hepsi aynı günde olmadı." (bk. Müslim, a.y.) diyerek konuya açıklık getirmiştir. Buna göre Hz. Ayşe (r.anha) validemizin Hz. Ömer (ra) varken örtüsüne dikkat etmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun