Köpeklere olumsuz bakışın nedeni nedir?

Tarih: 16.05.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Köpekler bugün güvenlik sektöründe de kullanılan oldukça sadık hayvanlar...
- Bir köpek gördüğümüzde sevme isteğimiz geldiğinde, "necis" olabileceği düşüncesi ile vazgeçiyoruz... 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Köpek Allah’ın yarattığı sanat olarak, diğer canlılılar gibi harika bir varlıktır. Sahibine karşı gösterdiği vefakârlığı açısından da övülmeye değerdir. İnsanlar için koruma görevi üstelenen sadık bir hizmetkâr olduğu tartışılmaz.

“Allah’ın size öğrettiğinden öğrenip eğittiğiniz -köpek gibi- avcı hayvanların, sizin için tutup getirdiklerinden yiyiniz...” (Maide, 5/4)

mealindeki ayette, özellikle köpeğin Arapçadaki karşılığı olan KELB kelimesinden türetilen ve eğitenler anlamına gelen “mukellibîn” kelimesinin kullanılması, köpeklerin bu işte en ehil avcılar olduğuna işarettir. Bu açıdan köpekler, avcılık, bekçilik, narkotik, güvenlik gibi konularda kullanılabilir. Dini açıdan bir sakıncası olmaz.

Bütün bu iyi yanlarıyla beraber, köpeklerin olumsuz tarafları da vardır. Örneğin; görevi insanları korumak iken, bazen onlara zarar verebiliyorlar. Yırtıcı hayvanlardan korumaları gerekirken, kendileri yırtıcı özellikleriyle hareket edebiliyorlar. Bazı hadis rivayetlerinde onlara karşı sergilenen olumsuz tutum, onların bu gibi olumsuz tavırlarına yöneliktir.

Önemli bir nokta da köpekler kendilerine iyilikte bulunan insanlara karşı aşırı derecede bağlanıp, bütün teşekkürlerini -hâl dilleriyle- onlara yapmalarıdır. Böylece esbapperestlerin düştüğü şirke girdikleri için, bir sille-i tedip olarak necis damgasını yemiştir.

Bununla beraber, Maliki mezhebinde köpeğin temiz kabul edilmesi, onunla ilgili necislik hükmünün de içtihadî olduğunu göstermektedir. Ayrıca Hanefi mezhebine göre de köpek necis değildir, dokunmanın namaza bir zararı olmaz.

Kedi ise, köpeğin aksine, şükranlarını kendisine iyilikte bulunanlara değil, gerçek rezzakı olan Yüce Yaratıcısına sunmaktadır.(bk. Sözler, s. 334).

İlave bilgi için tıklayınız:

Evde köpek beslemek namaza mani olur mu?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun