Peygamberimiz ilk vahiyden sonra Hira dağına çıkmış mıdır?

Tarih: 24.05.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Medine'de de inzivaya çekilmiş midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hirâ aslında, Mekke'nin üç mil kuzeydoğusunda bir dağın adı olup bu dağdaki bir mağarada Peygamber Efendimize (asm) ilk vahyin gelmesiyle İslam tarihinde meşhur olmuştur. İlk vahyin geldiği mekân oluşu sebebiyle bu dağa "Cebelü'n-Nûr (Nur Dağı)" adı da verilir.

Peygamber Efendimiz (asm), risâlet görevinin kendisine verilmesinden önce, özellikle otuz beş yaşından sonra Mekke'nin şirk, ahlâksızlık, haksızlık ve zulümle dolu havasından sıyrılarak sık sık Hirâ Dağı'ndaki bu mağaraya gidip uzlete çekiliyor, Hirâ Mağarası'nda kendisini Allah'a vererek onun varlığını, birliğini, kudret ve azametini; insanların aczini ve Allah'a olan ihtiyaçlarını, ama buna karşılık onların isyanını, ahlaksızlık ve sapıklıklarını tefekkür ederek Cenâb-ı Hakk'a ubûdiyette bulunuyordu. İşte bu şekilde Hak Teâlâ'ya kullukta bulunduğu anlardan birisinde kırk yaşında iken bu mağarada ona ilk vahiy indirildi ve peygamberlik verildi.

Rasûlü Ekrem (asm), peygamberliğinden sonra da bazan Hirâ Dağı'na gitmiştir. Mesela bir defasında ashabından bir grupla Hirâ'nın zirvesine çıkmış, bu sırada dağ sarsılıp sallanmaya başlamıştı. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz; "Sâkin ol, ey Hirâ! Şu anda senin üzerinde bulunanlar ya bir peygamber, ya bir sıddîk, ya bir şehittir." (Müslim, Fedâilü's-Sahâbe, 50) buyurmuştu.

Hz. Peygamber (asm) Medine'de iken Ramazan ayında, ayın ortalarında Mescid'de on günlük bir inzivaya çekil­meyi adet haline getirmişti.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun